Feyenoord neemt leiding over van AZ

Met een ruime overwinning op FC Groningen heeft Feyenoord gisteren de koppositie in de eredivisie overgenomen van AZ dat op zaterdag al tegen een nederlaag was gelopen. In de Kuip werd het 4-1.

AZ ging in de voetbaltopper tegen PSV met 3-0 onderuit, waardoor de ploeg uit Noord-Holland twee plaatsen zakte naar de derde positie. PSV is door de knappe zege de nieuwe nummer twee van Nederland, op twee punten achterstand van Feyenoord.

In Rotterdam werd de ietwat geflatteerde overwinning op Groningen luidkeels gevierd. Na de recente buitschakeling in de strijd om de UEFA-beker en de daarop volgende nederlaag tegen FC Utrecht kon het trouwe legioen wel weer een succesje gebruiken. Na een vroege achterstand (vrije trap van Silva) kwam de productie van Feyenoord pas na rust op gang. Achtereenvolgens Boussaboun, Kuijt, Kalou en Ghaly zorgden voor de ommekeer in De Kuip.

In Amsterdam begint de malaise serieuze vormen aan te nemen. In de thuiswedstrijd tegen Heracles bleef Ajax steken op 0-0. Wederom slaagden de aanvallers er niet in om de vele kansen om te zetten in een doelpunt. Anastasiou, De Jong, Babel en Rosenberg misten een groot aantal kansen, soms zelfs voor open doel. De ploeg van trainer Blind staat nu op de vijfde plaats, al op zeven punten achterstand van koploper Feyenoord.

RKC Waalwijk zakt na de goede seizoensopening steeds verder weg. Na vijf zeges op rij, verloren de Brabanders nu voor de derde keer. FC Twente was in Enschede met 2-0 te sterk. De Zweed Bakircioglü maakte beide treffers. Voorlopig staat RKC nog vierde, mede door het gelijkspel van Ajax en het verlies van NAC Breda, dat in eigen huis met 3-0 werd geklopt door SC Heerenveen. Met tien man bleven de Friezen overeind in Breda. Huntelaar maakte alle doelpunten.

Vitesse, Roda JC en NEC ontworstelden zich gisteren enigszins aan de slechte start die beide clubs maakten dit seizoen. NEC won met 3-1 van hekkensluiter RBC Roosendaal. Vitesse versloeg in eigen huis ADO Den Haag met dezelfde cijfers. Roda JC won voor eigen publiek met 2-1 van FC Utrecht en sprong daardoor van de zeventiende naar de veertiende plaats op de ranglijst.