Chinezen terug uit ruimte

De Chinese ruimteraket Shenzhou VI is vanochtend veilig teruggekeerd van een vijfdaagse ruimtereis. De twee ruimtevaarders, Fei Junlong en Nie Haisheng, landden om 04.32 uur op de steppen van de Noord-Chinese provincie Binnen-Mongolië.

De twee taikonauten (in de VS astronauten genoemd, in Rusland kosmonauten) maken het goed, zo berichtte de staatstelevisie. Ze aten vanochtend mie en chocolade en dronken thee. ,,We voelen ons goed, ons werk verloopt spoedig en ons leven is gelukkig'', zo zei Nie Haisheng vlak voor de landing. Hij bedankte het Chinese volk en ,,de kameraden in Hongkong, Macao en Taiwan''.

Het is de tweede keer dat China een bemande ruimteraket heeft gelanceerd, en de eerste keer dat de lancering en landing op televisie werden uitgezonden. De lancering en veilige landing vanochtend vervulden de Chinezen met trots. Het ruimtevaartprogramma staat vooral symbool voor het groeiend zelfvertrouwen van het land. Mede door het gebrek aan persvrijheid verschenen er geen artikelen waarin de vraag werd gesteld of de dure ruimtevaart wel prioriteit verdient in een land waar onderwijs en gezondheidszorg voor een deel van de bevolking onbetaalbaar zijn. Dit project kostte naar verluidt 2,3 miljard dollar.

Onduidelijk is welke wetenschappelijke experimenten de twee hebben uitgevoerd. Ze circelden tachtig keer om de aarde. Het staatspersbureau meldde vanochtend dat ,,de geplande proeven zijn uitgevoerd en er waardevolle technische gegevens zijn verzameld''. Peking hoopt binnen vijf jaar een ruimtestation te hebben.