Bettini snelste in slotkoers

De wereldtitel miste hij vorige maand, maar de wraak van wielrenner Paolo Bettini was toch zoet. Na zijn overwinning in Zürich, twee weken geleden, kwam hij zaterdag als eerste aan in de Ronde van Lombardije.

De 31-jarige Bettini miste door ziekte een groot deel van het voorjaar. Hij leek in vorm te zijn voor het wereldkampioenschap in Madrid, eind vorige maand, maar de Italiaanse ploeg zette alle kaarten op de sprinter Alessandro Petacchi. Die was echter in de slotfase onzichtbaar en Bettini had door zijn aanvallende rijden zijn kruit al verschoten.

In de 246 kilometer tussen Mendrisio en Como was de Italiaan duidelijk de sterkste. Op ruim 50 kilometer voor de finish stond hij aan de basis van de beslissende ontsnapping. Hij kwam met zijn landgenoten Gilberto Simoni en Giampaolo Caruso en de sterk rijdende Luxemburger Frank Schleck op de finish en Bettini gaf hen in de sprint geen schijn van kans. ,,Ik heb gereden a la Bettini, ik heb er een spektakel van gemaakt'', zei hij na afloop.

Nederlandse renners waren zaterdag in de laatste ProTourwedstrijd van het seizoen bijna onzichtbaar. Bram de Groot toonde zijn gezicht tijdens een vroege ontsnapping, maar mede door het ontbreken van Michael Boogerd vanwege knieproblemen moest de Rabobank-formatie genoegen nemen met een bijrol.

Ook de Italiaan Danilo di Luca ontbrak gisteren tijdens de wedstrijd in het noorden van zijn land, maar na afloop stond hij desondanks op het podium. De winnaar van Amstel Gold Race en de Waalse Pijl won het ProTour-klassement dat dit seizoen voor het eerst werd bijgehouden. De Belgische wereldkampioen Tom Boonen eindigde als tweede, de Italiaan Davide Rebellin werd derde. Voor de Belgische wielerploeg Quick Step was het nu geëindigde seizoen een topjaar. Behalve de twee zeges van Bettini, schreef Tom Boonen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op zijn naam, evenals het wereldkampioenschap. Filippo Pozzato was de snelste bij de HEW Cyclassic.