Asscher leidt PvdA in Amsterdam

Lodewijk Asscher wordt lijsttrekker van de PvdA in Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006. De Amsterdamse afdeling koos Asscher door middel van een referendum.

Asscher kreeg bijna 80 procent van de stemmen. Asscher (31), de huidige fractievoorzitter van de PvdA, versloeg zijn enige tegenstander Miep van Diggelen (53).

Van Diggelen, eerder voorzitter van stadsdeel Geuzenveld en thans directeur van het Amsterdams Centrum Buitenlanders, diende zich pas kort voor de sluiting van de aanmeldingstermijn als kandidaat aan. Voormalig wethouder Rob Oudkerk, die heeft gezegd terug te willen in de politiek, zag af van de kandidatuur.

In een eerste reactie vertelde Asscher dat de benoeming ,,een bijzonder moment'' voor hem was. ,,Toen ik de uitslag hoorde, ben ik even naar een bruggetje hier in de buurt gelopen en dacht met respect en eerbied aan de namen die mij vóór gingen'', zei hij vlakbij mediacafé De Plantage. Hij kondigde aan de komende tijd te gaan werken aan een ,,eerlijke, veilig en sterke stad''.

Asscher noemde zijn verkiezing ,,fantastisch'' ,,Het is fijn dat de leden ook de moeilijke dingen die ik heb aangekaart steunen. Ik vind dat er de komende tijd het een en ander moet veranderen. Blijkbaar zijn ze het daar mee eens.'' De nieuwe lijsttrekker realiseert zich dat de PvdA zal moeten knokken om kiezers te winnen. ,,Dat geldt voor alle partijen, we moeten mensen richting bieden en hun duidelijk maken dat je het over hun problemen hebt. Ik zal laagdrempelig campagne voeren. Ik ga zelf in de tram zitten om de kiezers één voor één mee te krijgen'', legde hij uit.

Burgemeester Job Cohen (PvdA) van Amsterdam toonde zich tevreden over de uitslag. ,,Ik vind Lodewijk een goede lijsttrekker. Ik heb hem de afgelopen vier jaar meegemaakt in de raad. Als financieel woordvoerder deed hij het goed en het was knap hoe hij als fractievoorzitter snel de touwtjes in handen had.''