Alonso bezorgt Renault WK-titel constructeurs

Bij de ontknoping van het langste seizoen in de Formule 1 heeft Fernando Alonso nog een titel voor Renault gewonnen. De 24-jarige Spanjaard zegevierde in Shanghai in Grand Prix van China vóór zijn Finse rivaal Kimi Raikkonen. De jongste wereldkampioen ooit stelde daarmee de wereldtitel bij de constructeurs veilig voor zijn Franse werkgever.

De laatste kansen van McLaren-Mercedes op de troostprijs verdwenen toen de Colombiaanse teamgenoot van Raikkonen, Juan Pablo Montoya, halverwege moest opgeven wegens een mechanisch defect. Renault beëindigde de langste serie Formule 1-races uit de historie winnend met 191 punten tegen 182 voor McLaren. Vóór Shanghai was de marge slechts twee punten.

Voor de fenomenale winnaar – hij leidde van start tot finish – was het in Shanghai de zevende overwinning uit de 19 mogelijke. Raikkonen won er ook zeven. ,,De constructeurstitel was niet cruciaal maar wel goed voor de motivatie van ons team voor de toekomst'', zei Alonso. ,,Ik ben een beetje gefrustreerd dat ik slechts zeven races heb gewonnen. Het hadden er ook tien of elf kunnen zijn. De auto had namelijk de potentie.''

De slotrace was vol incidenten. Bij het oprijden naar de startplaats ramde Christijan Albers (Minardi) de Ferrari van de uittredende wereldkampioen Michael Schumacher. Schumacher kreeg een officiële waarschuwing. Er was zoveel schade dat beide coureurs met een reservewagen vanuit de pits moesten starten. De Duitser haalde het einde van een miserabel seizoen van Ferrari niet. Hij spinde van het circuit. Albers finishte wel, als zestiende. Robert Doornbos eindigde als beste Nederlander op de veertiende plaats.