www.nrc.nl

Een greep uit de nieuwe rubrieken die elke week verschijnen op www.nrc.nl.

Weblog Marie-José Klaver. Internetjournalist Marie-José Klaver schrijft in haar weblog op www.nrc.nl/klaver over allerlei digitale zaken: privacy, wetgeving, beveiliging, bijzondere websites en cybercultuur.

Deze week schreef ze onder meer over Google. De zoekmachine is een liefdadigheidscampagne begonnen die zich richt op armoedebestrijding en gezondheidszorg in Afrika. Ook energie en milieu komen aan bod. Google geeft gratis online advertentieruimte weg aan ontwikkelingsorganisaties. Het bedrijf heeft ongeveer 900 miljoen dollar uitgetrokken voor liefdadigheid. Dat geldt zal besteed worden via een speciaal fonds dat Google.org heet.

Verder schrijft Klaver dat de NOS een nieuwssite voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar heeft gelanceerd. Nosheadlines.nl bevat korte nieuwsberichten in woord en beeld. Jongeren kunnen ook direct reageren op het nieuws. Wie zelf journalistje wil spelen kan foto's en korte artikelen plaatsen. De redactie bepaalt vervolgens of het nieuws wordt geplaatst.

Meer weblogs op www.nrc.nl/weblog:

Weblog New York. Correspondent Freek Staps schrijft onder meer over U2&i, een nieuw boek over de Ierse band U2 van fotograaf Anton Corbijn: www.nrc.nl/newyork.

Weblog Europa. Kees Versteegh blogt over Europese zaken. Deze week onder meer over eurocommissaris Margot Wallström. ,,Verzin dan zelf iets'', beet ze een kritische journalist toe: www.nrc.nl/

weblogeuropa.

Woordhoek. De taalrubriek van Ewoud Sanders verschijnt twee keer per week op de website van de krant: op maandag de rubriek uit de krant en op vrijdag een uitgebreide webversie op www.nrc.nl/woordhoek.

,,Iedere zaterdag staan honderdduizenden Nederlanders langs het sportveld,'' schreef Sanders gisteren. ,,Vooral op zaterdagochtend is het een drukte van belang. Vaders en moeders, opa's en oma's halen, brengen of coachen hun kinderen, die bijvoorbeeld gaan voetballen of hockeyen. Er wordt langs de lijn geschreeuwd, gejuicht en aangemoedigd, en na gedane zaken neemt een van de ouders het op zich om voor het clubblaadje of de clubsite een kort verslag te schrijven. Die verslagen zijn voor taalonderzoekers een dankbare bron. Vaak zijn ze opgesteld door mensen die niet gewend zijn om te schrijven, om `schriftelijk te rapporteren', zoals dat in het jargon heet. Hetzelfde kun je zeggen van veel bijdragen van voetbalsupporters aan de talrijke internetfora over sport. Alles bij elkaar vind je relatief veel verhaspelingen in teksten die met sport te maken hebben. Ook op de sportpagina's van kranten trouwens.'' Ewoud Sanders geeft enkele voorbeelden: van absent en adspiratie tot en met voetbalstadium en voormaat. In plaats van formaat.

Meer rubrieken op www.nrc.nl/

rubrieken:

Filmvragen. Hans Beerekamp beantwoordt lezersvragen over film en televisie. Deze week vragen over onder meer een film over de componisten Chopin en Liszt en de filmmuziek van Tout va bien, on s'en va: www.nrc.nl/vragenoverfilm.

Beet. Herbert Blankesteijn leest de laatste tijd veel over beeldschermen waarop je als buitenstaander niet zomaar kunt meekijken. Als je in de trein zit, of in een café, wil je zelf een mooi beeld. Maar hoe minder anderen daarvan zien, hoe beter: www.nrc.nl/beet.

Economie voor jou. De werkgelegenheid in de industrie kalft af, schrijft Jan Pleus in de rubriek EVJ. In 1970 had ongeveer 25 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking een baan in de industriële sector. Tegenwoordig ligt dat aandeel nog maar op zo'n 10 procent: www.nrc.nl/evj.

Thorbecke-lezing. Gerd Leers, burgemeester van Maastricht en oud-Kamerlid voor het CDA, heeft in zijn Thorbecke-lezing harde kritiek geuit op de het gebrek aan leiderschap in de Haagse politiek. Politici begrijpen niet wat burgers van hen verwachten. Daardoor zijn die burgers wantrouwend en bang geworden, aldus Leers. Premier Balkenende (CDA) is volgens hem ,,grijs'' geworden in de Haagse ,,wasserette''.

De volledige tekst van de lezing staat op www.nrc.nl/opinie.

Meer opinie op www.nrc.nl:

Webcongres. Vandaag wordt het nieuwe Groene Boekje gepresenteerd. Daarin wordt de dronkeman dronkenman, online schrijf je aan elkaar, e-mailen met een streepje ertussen en sms'en met een apostrof. Het Webcongres, het online discussieplatform op nrc.nl, praatte de afgelopen week over de nieuwe spelling: www.nrc.nl/webcongres.

Leesclub. Waar eindigt geschiedschrijving en begint verdichting? Deze week discussieert de Leesclub over `De tuinen van Bomarzo' als de zoektocht naar een roman. Alle andere discussies over de boeken die eerder in de Leesclub zijn behandeld zijn ook nog na te lezen op www.nrc.nl/leesclub.