Voetballers krijgen tonnen

Je zou maar in je prille jeugd in Nijmegen hebben gewoond, Marcel Boekhoorn hebben leren kennen en met hem op voetbal zijn gegaan. Dan had je gisteravond een dolle avond.

Nijmegenaar Boekhoorn (45), ex-accountant en sinds 1994 met toenemend succes zelfstandig investeerder, vierde gisteren met zijn zestien beste vrienden een feestje bij hem thuis voor de verkoop van mobieletelefoonbedrijf Telfort aan KPN. De overname, die begin deze maand werd beklonken, levert de aandeelhouders per saldo 900 miljoen euro op. Boekhoorn had 56 procent in handen, maar laat de vrienden uit zijn amateurelftal van de Nijmeegse voetbalvereniging Oranje Blauw en enkele naaste familieleden mee delen. Via de de firma Toeca participeren zij, al sinds 1999, in verschillende van zijn investeringen. De opbrengst uit de Telfort-transactie bedraagt naar verluidt een paar ton per persoon.

Martjo Siemons, boezemvriend van Boekhoorn sinds zij samen op de middelbare school in Nijmegen West zaten, wist dat het vriendenfonds Toeca een belang in Telfort had, maar wist niet wat het zou opleveren. Voor de meeste anderen was het een volslagen verrassing. ,,Hij heeft een paar mensen in zijn hart gesloten'', zegt Siemons in een portret over Boekhoorn in deze krant, ,,en die wil hij nu eenmaal graag laten delen in zijn financieel succes.''

Ook Boekhoorns naaste medewerkers Cees van der Hoeven, Henk Buitenhuis en Philip van Wijngaarden profiteren van de miljoenentransactie. Zij krijgen vooral in aandelen betaald.

De gevallen Ahold-topman Van der Hoeven, die zich in april voor de rechter moet verantwoorden voor zijn rol in het boekhoudschandaal bij het supermarktconcern, strijkt naar verluidt enkele tientallen miljoenen euro's op. Hij is sinds 2003 adviseur van Boekhoorn. Buitenhuis, vorig jaar door Boekhoorn als operationeel directeur bij Telfort neergezet, bezat net als de twee andere directieleden 4,5 procent in Telfort.

Boekhoorn: pagina 24