Vlekje

Jet, een vriendin van Monique van Steenbergen (39), had Tjerk de Wit (42) maar een split second gezien. Tjerk zat achter het stuur van zijn auto en hij zei haar gedag. Toen Jet even later bij Monique was, zei ze: ,,Die Tjerk heeft zo'n eigenwijs hoofd, dat is echt iets voor jou.''

Het duurde nog driekwart jaar voordat Tjerk en Monique afspraken in de kroeg. Monique: ,,Zoals het hoort bij een blind date had ik een opvallende zwarte pet op gedaan.'' Ouwehoeren. Zo vatten ze die eerste uren in de kroeg samen. Ze bleven er mee doorgaan tot diep in de nacht. Eerst in de kroeg. Toen in het chique en romantische restaurant De Engel – Tjerk: ,,Een vriend zei: `De toon kan maar gezet zijn.''' – en tot slot in Oase Bar Dancing. Tjerk: ,,Een ranzige nachttent, waar we whisky hebben zitten drinken.'' De date duurde tot half vijf.

Maar er `gebeurde' niks. ,,In de weken erna is dat geboren'', zegt Monique. ,,Het moest een beetje rijpen.'' Tjerk zag zijn kans schoon toen Monique ziek in bed lag. Met een tas met fruit diende hij zich via de intercom aan als `de groenteboer'. Tjerk: ,,Monique hield een beetje afstand, ik dacht: dit is een goeie steek.'' Monique: ,,En die kwam aan, die steek.'' Het was eind januari en sindsdien zijn

ze onafscheidelijk. Toen Monique – artdirector voor mode – voor haar werk drie weken naar Kaapstad moest, kwam Tjerk – softwareverkoper – langs.

Monique: ,,Tjerk is van het grote gebaar. Zijn generositeit is indrukwekkend.'' Tjerk: ,,We zijn allebei anti-bullshit. Heel direct, heel puur.'' In tegenstelling tot eerdere relaties – voor Monique twee van vijf jaar en een van drie jaar – gaat alles nu vanzelf. ,,Het is ongelofelijk'', zegt ze. Tjerk – ,,een lange moeilijke, toen allemaal korte moeilijke'' – liet de desillusie nooit toe.

Ondanks hun `antiburgerlijke' karakter, zijn ze nu heel `kneuterig', samen. Tjerk: ,,Lekker met zijn tweeën koken.'' Er is geen vlekje te bekennen. Ja, misschien ooit, maar dan een vlekje op een echoscopie.

Dit is het zesde portret uit een serie.

    • Ward Wijndelts