Vierde ochtendjas

De muziek van de Amerikaanse groep My Morning Jacket wordt nogal eens omschreven als `eenzaam'. Alsof het een genre zou zijn: eenzame muziek. En dat terwijl voor de muziek van My Morning Jacket genoeg andere aanduidingen te bedenken zijn: country, blues, reggae, rock - om maar wat te noemen. Want de groep, die in 1999 in Nederland als een van de eerste landen werd ontdekt en hier door sommigen liefkozend Mijn Ochtendjas wordt genoemd, heeft veel mogelijkheden. Maar voor welk stijlmiddel ze ook kiezen (de pedalsteel, het reggae-ritme, de rockgitaar), de vijf muzikanten hebben een geluid dat hun liedjes in de eerste plaats `eigen' en anders maakt.

Een van de handelsmerken is de zang van zanger/gitarist Jim James. Die Neil Young-achtige huilstem klinkt alsof James tijdens de opnamen heel ergens anders stond dan de rest van de band. Alsof de muzikanten lekker samen bezig waren en James opgesloten zat in een aparte kamer, om met zijn zang de ruimte te vullen. Dat komt door de galm (reverb) die in ieder nummer op zijn stem wordt gezet. Maar het heeft een bepaald effect. `Eenzaam' zou je kunnen zeggen.

En `onwerelds'. Ook op de nieuwe, vierde cd, Z, geven de liedjes een gevoel van verhevenheid: door de combinatie van die stem met de zorgvuldig verzorgde instrumentaties, met getemperde drums, gruizige gitaarpatroontjes en een enkel huilende slide. Vergeleken bij de voorgangers is er op Z wel iets veranderd. Behalve dat er twee bandleden zijn opgestapt en vervangen, hebben James en consorten naar eigen zeggen de kracht van hiphop en r&b ontdekt. Zonder dat Z nu direct een hiphopplaat is, is vooral in het openingsnummer `Wordless Chorus' iets van die interesse te horen: het nummer heeft de lepe, kale verleiding en de ritmische zang waar Pharell Williams (The Neptunes) patent op heeft.

En er zijn meer verrassingen. Bijvoorbeeld in `Off the Record', als de muzikanten stoffig rocken, om dan plotseling over te schakelen op een verfijnd stukje lounge, zoals Air op haar beste momenten laat horen. De muzikale rijkdom van My Morning Jacket heeft zich bij deze uitgebreid naar de terreinen `hip' en `speels'.

My Morning Jacket:

Z

(RCA 82876 71067-2) ****-

    • Hester Carvalho