Van Heemst wil PvdA Rotterdam `redden'

Tweede-Kamerlid Peter van Heemst wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 PvdA-lijsttrekker in Rotterdam. De PvdA hoopt dan Leefbaar Rotterdam te verslaan. Onder leiding van Pim Fortuyn kwam die partij in 2002 met 17 (van de 45) zetels in de gemeenteraad van Rotterdam. Sindsdien zit de PvdA voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in de oppositie.

Peter van Heemst noemde gistermiddag de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar ,,misschien wel de moeilijkste in de geschiedenis van de PvdA in Rotterdam''. Hij zei ,,het vertrouwen van de kiezer terug te willen winnen''. Van Heemst wil zich daarbij concentreren op de thema's veiligheid, werkgelegenheid en armoedebestrijding. Als de PvdA volgend jaar de 15 zetels terugkrijgt die de partij had vóór 2002 ,,knijp ik in mijn handen''.

De nieuwe lijsttrekker is gekozen door de Rotterdamse PvdA-leden. Bijna de helft van die (ruim tweeduizend) leden heeft de afgelopen weken gestemd, waarbij zij konden kiezen tussen vier kandidaat-lijsttrekkers. De andere kandidaten waren PvdA-fractieleider Bert Cremers, deelgemeentebestuurder Dominic Schrijer en gemeenteraadslid Matthijs van Muijen.

Peter van Heemst (53) is Tweede-Kamerlid sinds 1991. Daarvoor was hij onder meer medewerker van Tweede-Kamerlid Hans Kombrink (later wethouder in Rotterdam) en lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

Peter van Heemst liet gisteravond op zijn website weten ingenomen te zijn met de aandacht die hem en zijn partij dankzij de lijsttrekkersverkiezing ten deel vallen: ,,Iedereen wil weten of de PvdA volgend jaar maart een comeback kan maken. Voor mij geldt maar één ding: mijn PvdA gaat de komende weken en maanden haar stinkende best doen om het vertrouwen van de Rotterdammers te verdienen.''