Theaters in Italië dicht door staking

In heel Italië bleven gisteren de bioscopen gesloten en werden er concerten afgelast doordat het personeel staakte uit protest tegen bezuigingen in de cultuursector. Diverse festivals en operahuizen, het beroemde Scala incluis, kondigden afgelastingen aan van voorstellingen. In het Scala werd vrijdag Rossini's opera De barbier van Sevilla afgelast.

Volgens Anica Film Industrie heeft de regering voorgesteld haar bijdrage aan de Cultuursector te reduceren van 464 miljoen euro naar 300 milioen euro. Daarmee zouden vijfduizend bedrijven die in de kunstsector opereren kunnen worden getroffen door sluiting en komen er ongeveer zestigduizend banen op het spel te staan.

,,De aanval op de entertainmentsector en op het fundamentele recht van de burgers op toegang tot cultuur, heeft het toppunt bereikt'', aldus de website van Anica Film. In Rome hebben bij de cultuursector betrokken vakbewegingen gisteren opgeroepen tot een demonstratie bij een congrescentrum en een voormalig filmtheater. Eerder al hadden de drie grootste vakbonden van Italië opgeroepen tot een algehele staking op 25 november tegen de begrotingsvoorstellen van de regering Berlusconi.

Volgens het nieuwsagentschap Ansa hebben grootheden als de regisseurs Paolo en Vittorio Taviani, actrice Stefania Sandrelli en regisseurs als Ettore Scola en Michele Placido al toegezegd bij de demonstratie aanwezig te zullen zijn. De staking is ook een strop voor de voor vrijdag geplande première van de nieuwe film van Roberto Benigni, La Tigre e la Neve (The Tiger and the Snow), een komedie tegen de achtergrond van de oorlog in Irak.

De bezuiniging maakt deel uit van een reeks van bezuinigingen die minister van Financiën Giulio Tremonti heeft voorgesteld tijdens de begrotingsonderhandelingen die voor het einde van het jaar moeten zijn afgerond. Wanneer Italië wil voldoen aan de Europese voorwaarden om zijn begroting op het gewenste peil te brengen, dient het in totaal 20 miljard euro te bezuinigen.