Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de dreiging van de vogelgriep en de wedloop van wetenschappers om een doeltreffend vaccin te vinden. Ook een reconstructie vam hoe wetenschappers de Spaanse griep uit 1918 als het ware reanimeren door na een eeuw het stoffelijk overschot van een slachtoffer uit het diepgevroren ijs van Alaska op te graven. Ned.1, 20.30-21.05u.

DOCUMENTAIRE

Panorama: Het proces dat de wereld niet zal zien. Aandacht voor het proces dat aanstaande woensdag tegen Saddam Hussein begint en een media-event zal worden. De uitslag staat zo goed als vast: De doodstraf. Zal Saddam zijn westerse vrienden van destijds, vooral de VS en Frankrijk in verlegenheid brengen? België 1 (Canvas), 20.00-21.05u.

Thema-avond: Wat doen wij met onze kinderen? Thema-avond met gesprekken, reportages, observaties en opinies over de opvoeding van kinderen. Lukt het ouders nog wel waarden en normen over te brengen nu ze hun natuurlijk gezag lijken te zijn kwijtgeraakt? Voor de uitzending van vanavond filmden programmamakers langere tijd binnen een Nederlands en een Marokkaans gezin, komen drie generaties aan het woord over de overeenkomsten en verschillen in opvoeding, wordt er gezocht naar de ideale opvoeding en geven kinderboekenschrijfster Francine Oomen, pedagoog Micha de Winter, schrijver Thomas Rosenboom, integratie-expert Rabiaa Bouhalhoul en andere deskundigen hun mening. Ned.3, 21.00-0.05u.

Space Shuttle Colombia. Reconstructie van fatale terugkeer naar de aarde van ruimtevaartuig Columbia op 1 februari 2003. Met een snelheid van 22 keer de snelheid van het geluid, werd de shutttle blootgesteld aan intense hitte. De meters in de linkervleugel en in het linkerlandingsgestel gaven ongebruikelijke hoge temperaturen aan. Een paar seconden na 9.00 uur kwam de Colombia tevoorschijn temidden van een regen van gesmolten metaal. De zevenkoppige bemanning was op slag dood. Een analyse van het bestaande filmmateriaal lost uiteindelijk het mysterie op, waardoor de afgelopen twee jaar alle ruimtevaartmissies werden gestaakt. National Geographic, 22.00-23.00u.

Colosseum, de dodenarena van Rome. Een gedramatiseerde BBC-documentaire met moderne computertechnieken over het dagelijks leven in één van de meest merkwaardige instellingen van het Romeinse Rijk, het Colosseum. Meer dan 500 jaar lang was de Romeinse arena het decor voor allerlei, meestal wrede spektakels: dodelijke gevechten tussen gladiatoren, wedrennen, bloedige confrontaties tussen wilde dieren en massa-executies. Aan de hand van het levensverhaal van gladiator Verus die omstreeks het jaar 80 na Christus in de arena vocht krijgen we een overzicht van de geschiedenis van het Colosseum. België 2 (Canvas), 21.05-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Spraakmakers: Jane Fonda. Naar aanleiding van haar nieuwe boek een gesprek met actrice Jane Fonda, seksbom, vredesactiviste, fitnessgoeroe, echtgenote en oma. België 2 (Canvas), 22.00-22.35u.

SAMENLEVING

De meiden van Halal. Tweede aflevering van een serie met drie jonge, orthodoxe moslima's die openlijk uitkomen voor hun gevoel en geloof. Vanmiddag kamperen de drie moslima's in de duinen en gaan in discussie met aanhangers van extreem rechts. Verder een gesprek met Rita Verdonk over integratie en het aanpakken van radicalisme. Ned.3, 16.00-16.25u.

AMUSEMENT

Bij ons in de Jordaan. Herhaling van de driedelige dramaserie over het leven van de Amsterdamse volkszanger Johnny Jordaan met in de hoofdrol Kees Prins die samen met Frank Ketelaar tekende voor het scenario en de levensliederen zingt. De regie is van de onlangs overleden Willem van de Sande Bakhuyzen. Ned.3, 19.15-20.10u.

Boer zocht vrouw. Drie miljoen Nederlanders volgden afgelopen jaar de boeren Piet, Joris, Peter, Hans en Teus in hun wekelijkse zoektocht naar de ware vrouw. Vanavond een terugblik met de boeren en mensen uit de wereld van landbouw, politiek en televisie. Ned.1, 21.05-21.55u.

SPORT

Marathon van Amsterdam. Rechtstreeks verslag van de dertigste editie van de Amsterdamse marathon. Topatleet Haile Gebrselassie doet een poging het wereldrecord te verbreken. Gebrselassie was lange tijd niet te kloppen op de 10 kilometer. Momenteel legt hij zich toe op de marathon. Vorig jaar won de Keniaan Robert Cheboror de wedstrijd in 2.06.23. Ned.2, 10.45-13.30u.

DIGITALE KANALEN

Sylvia Millecam. Op de site van de KRO is de documentaire Het meisje met de volgspot over de in 2001 aan kanker overleden presentatrice te bekijken.

www.kro.nl/tvradioweb/