Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Interview met de UNHCR-medewerkster Cynthia B. die in 2004 oud-premier Ruud Lubbers aanklaagde wegens seksuele intimidatie, en vorige week dinsdag een brief aan de Amerikaanse president George Bush schreef met het verzoek de diplomatieke immuniteit van Lubbers, VN-secretaris-generaal Kofi Annan en een aantal hoge UNHCR-functionarissen in Genève op te heffen. Verder een reportage uit Enschede waar de gemeente wil proberen bijstandsmoeders aan een relatie te helpen. En een gesprek met een oud-sergeant Jimmy Massey bij het Amerikaanse leger over zijn boek Kill, kill, kill waarin hij het optreden van het leger in Irak beschrijft. Het boek dat in Amerika verboden is, is nu in Frankrijk verschenen. Ned.3, 22.09-23.35u.

DOCUMENTAIRE

Dierenpark Artis. Serie reportages over de oudste dierentuin van Nederland. Met onder meer de komst van een nieuwe miereneter en een dierenarts die alle pinguïns van een computerchip voorziet zodat ze te herkennen zijn. Ned.2, 17.25-17.59u.

Who do you think you are? Bekende Britten speuren in deze serie hun stamboom na. Nieuwslezeres Moira Stewart ontdekt bij haar speurtocht dat haar voorouders bevoorrechte slaven in de Dominicaanse Republiek waren. BBC 2, 20.10-21.05u.

The secret of drawing: Storylines. Het tekenen heeft altijd een essentiële rol gespeeld bij verhalen. In de serie wordt deze keer aandacht besteed aan de satire van Gillray, Goya and Hogarth en de invloed van deze kunstenaars op fotojournalistiek, Amerikaanse stripverhalen, Japanse manga en de storyboards zoals die tegenwoordig in Hollywood worden gebruikt. Verbonden website: www.bbc.co.uk/arts/secretofdrawing/storylines. BBC 2, 21.05-22.05u.

AMUSEMENT

Dancing with the Stars. Finale van het populaire dansprogramma waarin bekende Nederlanders zijn gekoppeld aan professionele dansers. Een door de Britse publieke omroep BBC ontwikkeld programma dat in Nederland een kijkcijfersucces is voor het commerciele RTL4 op de zaterdagavond. RTL4, 20.00-21.30u.

Super senioren. Twaalf mensen van 55 tot 83 jaar wonen dertig dagen samen in een landhuis. Onder begeleiding van regisseur Ursul de Geer werken ze toe naar de première van een komisch blijspel met vervolgens een tour langs twintig theaters. Zevende aflevering van tiendelige serie, met onder meer een ontmoeting met de musical-ster Pia Douwes. Ned.1, 21.35-22.30 u.

Keyzer & De Boer advocaten. Voor wie het afgelopen maandag heeft gemist: herhaling van het eerste deel van een nieuwe 22-delige Nederlandse dramaserie over een advocatenkantoor. Met onder andere Bram van der Vlugt, Henriëtte Tol en Porgy Franssen. Maandagavond deel twee. Ned.1, 0.05-00.55u.

Inspector Lynley: A traitor to memory. Engelse politieserie waarin deze keer een beroemde jonge pianist plotseling volledig van slag raakt tijdens een optreden waardoor hij niet meer kan spelen. Op hetzelfde moment wordt in een ander deel van Londen zijn moeder aangereden. Aan Lynley de taak in het verleden te graven. Ned.1, 22.30-0.05u.

PRAATPROGRAMMA'S

Het zwarte schaap. Eerste aflevering van een serie over mensen die centraal stonden in een `affaire'. Vandaag Philomena Bijlhout, ex-staatssecretaris van de LPF, die zeven uur na haar benoeming weer moest aftreden toen bleek dat ze in Suriname na de Decembermoorden in 1982 deel had uitgemaakt van de Volksmilitie, een soort burgerwacht. Bijlhout wordt in de studio geconfronteerd met enkele opponenten, de zogeheten witte schapen. Presentatie: Inge Diepman. Ned.3, 21.00-22.00 u.

TROS TV Show. Ivo Niehe praat met Hollywood-legende Jane Fonda en met het Franse meisje Tippi dat zes jaar in de jungle leefde en tijgers, leeuwen en olifanten als speelkameraadjes had. Ze is nu zestien en vind dieren nog steeds veel leuker dan mensen. Ned.2, 20.55-21.50u.

SPORT

De Wedstrijden: Eredivisie. Met samenvattingen van PSV - AZ, NAC - Heerenveen en FC Twente - RKC Waalwijk. Presentatie: Humberto Tan. Talpa, 22.29-23.45u.

Match of the day. Samenvattingen uit de Premiership met onder meer Chelsea - Bolton, Sunderland - Manchester United, Liverpool - Blackburn, Tottenham Hotspur - Everton en West Bromwich Albion - Arsenal. BBC1, 23.20-0.40u.

DIGITALE KANALEN

Museum van het boek. Op het museumkanaal van de AVRO is een aflevering van het programma Museumgasten te zien, gewijd aan het Museum Meermanno Westreeniaum, beter bekend als het museum van het boek. De nadruk in de collectie ligt vooral op het uiterlijk van boeken.

www.avromuseumtv.nl