Televisie Overige films

.He ni zai yi qi/Together (Chen Kaige, 2002, China/Zuid-Korea). Een jongen van dertien komt met zijn vader, een arme kok, van het Chinese platteland naar Peking om een carrière als concertviolist te beproeven. Melodramatische maar subtiele studie van de regisseur van Farewell My Concubine naar sociale en psychologische motieven, gelardeerd met muziek van o.a. Bruch en Tsjaikovski. Ned.3, 14.25-16.30u.

Chisum (Andrew V. McLaglen, 1970, VS). Vriendelijke western met John Wayne als veebaron die in zijn strijd tegen vileine grondspeculant hulpt krijgt van Billy the Kid. BBC2, 16.20-18.05u.

The Guru (Daisy von Scherler, 2002, VS/GB/Fr). Even flauwe als licht-subversieve romantische komedie over een Indiase seksgoeroe die het helemaal maakt in de New-Yorkse beau-monde, altijd in voor de nieuwste new age-hype. RTL5, 20.30-22.20u.

.Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven, 1979, Nederland). Avontuurlijk kassucces naar autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfsema is genuanceerder dan hij op het eerste gezicht lijkt en is wel eens uitgeroepen tot de op Turks Fruit na beste Nederlandse speelfilm ooit. Ook het heldendom heeft volgens Verhoeven zijn opportunistisch kanten. De studenten Rutger Hauer en Jeroen Krabbé worden Engelandvaarder. RTL7, 20.30-23.20u.

Cats & Dogs (Lawrence Guterman, 2001, VS). Echte katten en honden spelen de hoofdrol in James Bond-achtig verhaal waarin groep katten op het punt staat een drankje uit te vinden dat alle mensen allergisch voor honden maakt. Spectaculaire speciale effecten. Net5, 21.00-22.30u.

Legionnaire (Peter MacDonald, 1998, VS). Onbedoeld grappig thriller-avontuur met Jean-Claude Van Damme als door gangsters achtervolgde bokser in het Franse Vreemdelingenlegioen anno 1925. Veronica, 22.00-23.50u.

.One Hour Photo (Mark Romanek, 2002, VS). Ongebruikelijke thriller vertoont de doorgaans exuberante Robin Williams in de ingetogen rol van een grijze muis die in een fotozaak in een warenhuis werkt. Hij is zo eenzaam dat hij de foto's van een van zijn beste klanten dubbel afdrukt en mee naar huis neemt, zich een familielid waant en ten slotte ingrijpt in het leven van die klant. RTL5, 22.20-0.10u.

Bend It Like Beckham (Gurinder Chadha, 2002, GB). Komedie brengt problemen van de muliticulturele samenleving op hun gezelligst over het voetlicht. Indiaas meisje, dat de bal net zo kan krommen als die Engelse voetballer, speelt stiekem voor een vrouwenvoetbalteam. Ned.3, 22.35-0.30u.

.The Godfather II (Francis Ford Coppola, 1974, VS). Vervolg op succesfilm werd autonoom meesterwerk: een genuanceerde saga van een maffia-familie. Al Pacino vergelijkt als Michael Corleone anno 1958 zijn leven met het verleden van zijn vader Robert De Niro. Oscars voor o.a. film, scenario, regie en De Niro. Veronica, 23.50-1.20u.

Enemy of the State (Tony Scott, 1998, VS). Formule-thriller uit het paranoia-genre. Will Smith versus het streven naar absolute, technisch geavanceerde overheidscontrole over ieder mens. Ook met Gene Hackman. België 1, 23.55-2.05u.

200 Cigarettes (Risa Bramon Garcia, 1999, VS). Vlot bedoelde komedie à la Sex and the City, maar dan gesitueerd in 1981, wat neerkomt op nostalgie naar de disco en de punk. Gasten willen naar een oudejaarsavond-party van een hysterisch type in New York, maar er komt steeds wat tussen. Met Courtney Love, Ben Affleck, Christina Ricci. RTL5, 0.10-1.50u.

The French Connection II (John Frankenheimer, 1975, VS). Licht teleurstellend vervolg op Oscar-winnende actie-klassieker van William Friedkin uit 1971. Gene Hackman is andermaal de grimmige New-Yorkse agent Popeye Doyle. In Marseille probeert hij narcoticakoning Fernando Rey te pakken. BBC1, 0.40-2.40u.