Televisie Film van de Dag

Photographing Fairies (Nick Willing, 1997, GB). In 1997 werden er twee films gemaakt over hetzelfde onderwerp: Fairytale, A True Story en Photographing Fairies. De laatste bereikte nauwelijks de bioscopen, maar is beter. Beide films zijn geïnspireerd door het waargebeurde geval van de Cottingley Fairies in 1917. Twee meisjes beweerden toen elfjes gezien te hebben, en konden dat staven met foto's. Een sceptische fotograaf ging op onderzoek, aangemoedigd door zijn vriend, Arthur Conan Doyle, bekend als schepper van de zeer rationeel handelende speurder Sherlock Holmes. De mannen komen tegenover een zeer strenge dominee te staan, die ontkent dat elfjes bestaan. De films spelen in op de behoefte aan mystiek en geloof in barre tijden en maakten bekend dat Conan Doyle een fanatieke spiritist was – hij schreef erover in The Coming of the Fairies. Ben Kingsley speelt de steile evangelist. Edward Hardwicke, die in de tv-series vaak Dr. Watson speelt, vertolkt hier Sherlock Holmes.

BBC2, 0.40-2.25u.