Televisie Film van de Dag

Meet John Doe (Frank Capra, 1941, VS) De faam van de Amerikaanse regisseur Frank Capra is verbonden met de kerstklassieker It's a Wonderful Life. Van zijn naam leidden inmiddels Amerikaanse critici het adjectief `Capracorn' af – een weinig vleiende term die Capra's voorliefde voor populistisch sentiment zou typeren. Dat is al te flauw, want de opgewekte eindes van zijn films tonen een kritische blik op het reilen en zeilen van de Amerikaanse samenleving. Meet John Doe heeft aan actualiteit niets ingeboet: consumentisme, mediamisbruik en politieke corruptie worden aan de kaak gesteld. De `gewone man' (John Doe, gespeeld door Gary Cooper) wordt van dit alles de dupe doordat hij als speelbal wordt gebruikt door journaliste Ann Mitchell (Barbara Stanwyck) en haar baas, een meedogenloze krantenmagnaat. Dan komt hij in opstand. De film poneert John Doe als symbool voor democratie, tegenover de fascistoïde tendensen en het machtsmisbruik van de krantenmagnaat.

België 1, 14.20-16.20u.