Tek & Steele: Reloaded

Rappers Tek & Steele van rapgroep Smif 'N Wessun wonen ergens zo diep in een grimmige achterbuurt, dat ze niet eens door hebben dat het toch alweer 2005 is. De rappers die halverwege de jaren negentig met hun Boot Camp Click furore maakten met hardcore raps over het straatleven en stoffige, gefilterde hiphopbeats, maken anno 2005, eh, nog steeds precies dezelfde muziek. De rappers die de naam `Smif 'N Wessun' kwijtraakten wegens contractuele verplichtingen, rappen dat ze de industrie niet nodig hebben omdat ze altijd straatfavorieten zijn geweest. Logisch, want het klinkt regelmatig alsof je een vergadering tussen gangsters zit af te luisteren. Muzikaal wordt de sfeer van de straathoek afgemaakt met dreigende, lome ritmes met reggae-invloeden en melancholische riedeltjes. Voor een door glashelder afgemixte nekkrampbeats verwende nieuwe generatie rapfans is het wellicht wat wennen, maar Tek & Steele maken nog steeds hiphop die vanuit een donker steegje op je afsluipt.

(Duck Down) ****-

    • Saul van Stapele