Supermarkt 4

Uw artikel is ons uit het hart gegrepen. Een aantal passages lijken als twee druppels water op onze eigen verzuchtingen over het assortiment in onze supermarkten. Wij zijn geen culisnobs, wij willen gewoon zelf eenvoudig koken met verse ingrediënten.

Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Gewone basisingrediënten worden aan het oog onttrokken door meterslange schappen vol Aardappel anders, Chicken Tonight en Dubbelfriss en pesto-terreur. Maar we zijn niet voor één gat te vangen. De biologische winkel/slager, de Turkse slager, de Britse winkel, de Chinese supermarkt zijn er ook nog en verkopen ofwel goudeerlijke basisingrediënten, ofwel speciale benodigdheden. Meer moeite, maar vaak niet eens duurder. Vis komt van de markt. De vis is heel goedkoop, voor twee euro heb ik twee verse makrelen, voor 5 euro twee heerlijke grieten, zo uit IJmuiden.

Ook rijkere Nederlanders werken mee aan de verschraling van het assortiment, om de doodeenvoudige reden dat ze de waar niet kennen of herkennen, en niet weten hoe ze het klaar moeten maken. Wel geld, nog steeds geen kookcultuur. Doodgewoon koken wordt nog eens heel elitair.

    • Klaas van der Veen
    • Marjolein Triesscheijn