Spaarloon of levensloop?

Al jaren neem ik deel aan de spaarloonregeling van mijn werkgever. Is het verstandig om hier mee te stoppen en voortaan te sparen in de levensloopregeling?

(P.V.)

Bij de spaarloonregeling houdt de werkgever een deel van het brutosalaris in. Dit bedrag gaat naar een geblokkeerde spaarrekening. Na vier jaar komt het geld vrij en mag het belastingvrij worden uitbetaald. Tussentijds onbelast opnemen kan alleen als het geld gebruikt wordt voor het opzetten van een eigen bedrijf, de aankoop van een huis, het betalen van de eigen bijdrage aan de kinderopvangkosten, voor studiekosten, voor vrijwillige pensioenpremies en voor onbetaald verlof.

In de levensloopregeling wordt er ook een deel van uw brutosalaris opzijgezet. De werkgever houdt alleen premies in. Loonbelasting hoeft nog niet afgedragen te worden. Dat gebeurt als u uw verlof financiert uit de levensloopspaarpot.

Sparen in de spaarloonregeling is financieel voordeliger dan in de levensloopregeling, want bij de spaarloonregeling wordt een bruto bedrag uiteindelijk netto. Wel krijgt u in de levensloopregeling een extra heffingskorting, maar die weegt voor de meeste mensen niet op tegen het belastingvoordeel van de spaarloonregeling.

Maar het nadeel van de spaarloonregeling is dat u hooguit zo'n 600 euro per jaar kunt sparen. In de levensloopregeling mag u 12 procent van uw bruto jaarsalaris opzijzetten.

U kunt niet in hetzelfde jaar sparen in de spaarloonregeling en de levensloopregeling. Wel kunt u in hetzelfde jaar verlof opnemen met tegoeden uit beide regelingen.

Wilma van Hoeflaken behandelt wekelijks pensioenzaken

    • Wilma van Hoeflaken