Snelste 42 km levert in A'dam 250.000 euro op

De Ethiopische atleet Haile Gebrselassie kan morgen een premie van 250.000 euro tegemoet zien als hij erin slaagt om tijdens de marathon van Amsterdam het wereldrecord te verbeteren. Het record is in handen van Paul Tergat (2.04,55); de Keniaan liep de winnende tijd twee jaar geleden in Berlijn. Het veroveren van het wedstrijdrecord (2.06,23) wordt beloond met een bonus van 35.000 euro.

Gebrselassie, die op zijn eerste en enige marathon in Londen in 2002 2.06,35 liep, steekt in Amsterdam met kop en schouders boven de andere toplopers uit. Hij toonde zich gisteren optimistisch over zijn kans van slagen. ,,Alles moet perfect zijn voor een wereldrecord. De voorbereiding, het parcours, de hazen en het weer. Voorlopig ziet alles er goed uit'', aldus de Ethiopiër die pas gisterochtend vroeg vanuit zijn vaderland arriveerde. En lachend: ,,Als het niet lukt, alsjeblieft niet boos worden.''

Met name over zijn voorbereiding was de 31-jarige Gebrselassie bijzonder tevreden. Begin vorige maand liep hij ter voorbereiding een wedstrijd over 10 Engelse mijl in Tilburg, waar hij een wereldrecord vestigde.

Gebrselassie wordt morgen voorafgegaan door vier of vijf tempomakers. Volgens organisator Jos Hermens is de kans groot dat de andere atleten snel een tweede groep (achter Gebrselassie) zullen vormen, onder wie de Ethiopiër Tesfaye Tola (beste tijd 2.06,57 in 1999) en de Spanjaard Francisco Javier Cortes (2.07,48) die vijf jaar geleden in Amsterdam won. De Nederlander Sander Schutgens debuteert morgen op de marathon. ,,Gebrselassie is favoriet, maar het is voor de anderen natuurlijk niet verboden om met hem mee te lopen.''

Dat de top dit jaar smal is, heeft alles met het budget te maken. Met name in Londen (op dezelfde dag als Amsterdam) bedragen startgelden voor topatleten geregeld meer dan 200.000 euro. Hoeveel Gebrselassie in Amsterdam ontvangt, is niet bekendgemaakt. Een deel van zijn startgeld wordt door sponsor ING betaald.

Om de kansen op een wereldrecord te verhogen is het parcours (www.amsterdammarathon.nl) enigszins aangepast en is tegen het eind, bij de Mauritskade, voor bredere wegen gekozen.