Pensioen voor zelfstandige

Ik ben een kleine zelfstandige met een eenmanszaak. Mijn pensioenopbouw is niet om over naar huis te schrijven. Ik heb begrepen dat ik met een bv meer mogelijkheden heb om een pensioen op te bouwen.

(A.v.L)

Ondernemers met een bv hebben inderdaad meer mogelijkheden om een pensioen op te bouwen dan ondernemers met een eenmanszaak of een VOF (vennootschap onder firma). In een eenmanszaak of VOF kunt u gebruikmaken van de oudedagsreserve. Op deze reserve blijft een belastingclaim liggen; uiteindelijk moet u afrekenen. In feite is het uitstel van betaling. U mag voor de oudedagsreserve maximaal 12 procent van de jaarwinst opzijzetten, met een maximum van rond de 11.000 euro. Maar de totale oudedagsreserve mag niet boven het ondernemingsvermogen uitkomen.

Als u directeur-grootaandeelhouder bent in uw eigen BV, mag u een pensioen toekennen aan uzelf, alsof u werknemer bent. Dat moet op een officiële manier. U moet een zogenaamde pensioenbrief laten opstellen, waarin de pensioentoezeggingen staan. En u hebt een actuaris nodig die berekent hoeveel u jaarlijks opzij mag zetten. Op deze manier is het mogelijk om net als werknemers een eindloon- of middelloonpensioen op te bouwen. U krijgt dan straks een pensioen dat gebaseerd is op uw laatste loon of op uw gemiddelde loon. Bij loonsverhogingen mag u een 'backservice' toepassen, dus met terugwerkende kracht doen alsof u dat hogere loon altijd al verdiende. Maar ik betwijfel of het pensioen alleen een goede reden is om een BV op te richten. Aan een BV zijn kosten verbonden en bovendien mist u dan de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek. Dat kan duizenden euro's per jaar schelen. En pensioen opbouwen kan natuurlijk ook zonder oudedagsreserve of BV. U kunt op eigen houtje net zoveel geld opzijzetten als u wilt om later uw inkomen mee aan te vullen. Dat is dan een onbelaste aanvulling. Wel betaalt u over spaargeld vermogensrendementsheffing in box 3, maar er is een vrijstelling van ongeveer 20.000 euro per persoon.

    • Wilma van Hoeflaken