Overname van kliniek

De Duitse aanbieder van medische zorg Fresenius koopt voor 1,5 miljard euro de Duitse keten van privé-klinieken Helios-Kliniken. Daarmee wordt Fresenius één van de grootste aanbieders van private gezondheidszorg in Duitsland.

De gisteren bekendgemaakte transactie moet nog worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten.

Helios, gevestigd in Fulda, heeft in Duitsland 24 ziekenhuizen met 9.300 bedden. Er werken ongeveer 18.000 mensen. Vorig jaar maakte Helios een winst van 66 miljoen euro op een omzet van 1,16 miljard euro. Fresenius, opgenomen in de DAX-index van de effectenbeurs in Frankfurt, wil met de overname inspelen op de toenemende privatisering van de Duitse gezondheidszorg. Momenteel is 9 procent van de Duitse ziekenhuizen geprivatiseerd en Fresenius verwacht dat dit percentage alleen maar zal stijgen. Na de overname heeft Fresenius in totaal 55 ziekenhuizen in de Bondsrepubliek.

Fresenius wil de overname financieren door nieuwe aandelen uit te geven. De koers van het bedrijf daalde gisteren in Frankfurt met 2,51 procent tot 109,68 euro.