Ouderwetse vrouwelijke koketterie lijkt onuitroeibaar 2

Een van de kenmerken van ons zogenaamd islamdebat is dat velen de klok horen luiden, maar vrijwel niemand weet waar de klepel hangt. Ook Elsbeth Etty lijdt aan dit komische syndroom. In haar heroïsche strijd tegen godsdienstige vrouwenonderdrukking, sleept Etty de recente kwestie van Hasna El Maroudi erbij. Deze jongedame is gestopt met haar column, omdat ze de laster jegens haar persoon niet zo leuk vond.

Nu mag Etty best appels met peren vergelijken (Etty denkt vaker: `Het is allebei fruit') maar appels in een kist met spruiten stoppen nadert het lachwekkende.

De Arabische El Maroudi werd belasterd door Berbers die niet gediend waren van gescheld op het niveau `stinkberber', `berggeiten' en `primitief'. Heette Hasna niet Hasna maar Hasni (de mannelijke variant), dan was precies hetzelfde gedonder ontstaan. Deze kwestie had geen jota te maken met godsdienstige vrouwenonderdrukking, maar alles met de 14 eeuwen lange vijandigheid tussen twee etnische (sub)groepen uit Marokko.

    • Mohammed Benzakour
    • Journalist voor de Vrede 2005