Opa van Barrichello in Ferrari

Na jarenlange trouwe dienst vertrekt Rubens Barrichello na de Grote Prijs van China bij Ferrari. De Braziliaanse formule 1-coureur gaat volgend seizoen bij BAR aan de slag, maar heeft voor één keer zijn hele familie uitgenodigd om plaats te nemen in een Ferrari.

Barrichello heeft op het testterrein van Ferrari, in de buurt van Maranello, geregeld dat zijn opa en andere familieleden een tocht mogen maken in de driezitter van Ferrari. ,,Dat heb ik altijd al willen doen'', verklaarde Barrichello in Shanghai, waar hij vorig jaar zijn laatste zege behaalde. ,,Ik neem ze mee om te laten zien wat ik nu altijd heb bedoeld met hard rijden. Ze hebben jaren voor me klaar gestaan. Opa, mijn moeder, mijn vader, mijn zus: het wordt mijn afscheid bij Ferrari.''

De Italiaanse automobielfabrikant bouwde in 2002 de F2002, waarin achter de bestuurder twee zitplaatsen zijn aangebracht. De passagiers krijgen vanaf die plek een prachtig uitzicht over het parkoers. Het familiefeestje is op 24 oktober. Barrichello kwam in 2000 bij Ferrari, waar hij altijd de tweede viool speelde achter de Duitse Michael Schumacher. Dit seizoen had de Italiaanse renstal maar weinig succes.

Het formule-1-team Minardi wordt voor 2006 omgedoopt tot Squadra Toro Rosso, met de Italiaan Vitantonio Liuzzi en de Amerikaan Scott Speed als rijders. De Oostenrijker Franz Tost is favoriet om teammanager te worden. Tost werkte tot en met dit seizoen voor BMW in de Formule 1.

Het Minarditeam, waarin dit jaar de Nederlanders Robert Doornbos en Christijan Albers, achterhoedegevechten leveren, is in september verkocht aan de Oostenrijkse drankenfirma Red Bull. Of er in de nieuwe constellatie nog een rol is weggelegd voor Doornbos en/of Albers is vooralsnog onduidelijk.