Ons culturele erfgoed is doorspekt met sagen

Duizend van de 7.500 protestants-christelijke basisscholen boycotten het thema van de Kinderboekenweek, magie, De Toveracademie boeken van magie. Ook hielden verontruste ouders hun kinderen thuis. Toverij en magie blijken als containerbegrippen te worden gehanteerd voor alles wat met duivelse praktijken te maken heeft. Die begrippen zijn in strijd met de christelijke opvatting van betrokkenen.

Net als elk ander thema kent ook dit thema randverschijnselen van meer controversiële aard. Daar wordt door ouders over het algemeen, uit diverse religieuze, maar ook niet-religieuze overwegingen, gelukkig genuanceerd over gedacht. Als je nu juist deze kant van dit thema zo verafschuwt, welk een mooi handvat biedt dit thema van deze Kinderboekenweek dan om leerlingen van de hoogste groepen van het basisonderwijs aan de hand te nemen en op de goede en op de slechte kanten van dit thema te wijzen. Als je de kans krijgt om normen en waarden bij te brengen, pak de handdoek dan op.

Ons culturele erfgoed is doorspekt met prachtige sagen, legenden en verhalen waarin tal van zaken gebeuren die nooit echt gebeurd kunnen zijn. Dat maakt het ook zo mooi. Dat geldt overigens ook voor de bijbel!

Als de tak van protestants-christelijk onderwijs de tegenstanders van artikel 23 nu in de kaart wil spelen, moet men vooral zo doorgaan. Dat is niet in het eigen belang. Het gevolg is wel dat die groep van tegenstanders gestaag groeit: welke toekomst is er dan nog voor het bijzonder onderwijs?

    • Maarten Schoon