Nachtmerrie

Hoe het met uw verbeeldingskracht, of nachtrust, gesteld is weet ik niet, maar een avondje clips loeren en een daaropvolgende, woelige nacht kunnen mij met gemak verleiden tot de conclusie dat geen clipregisseur het opnemen kan tegen de mooiste dromen of de ergste nachtmerries. Een aardige poging om dat dilemma op te lossen is om een clip in precies die vorm te gieten. En hoewel Robbie Williams' nieuwste `Tripping' heet, lijkt de bijbehorende clip eerder te wortelen in dromenland dan in het domein van de kunstmatig opgewekte roes.

Onder de tonen van een opwekkend, lichtvoetig, op reggae leunend liedje (net als het gros van de rest van zijn komende album geschreven met liedjes-ambachtsman Stephen `Tin Tin' Duffy) zien we hoe onze Williams in zijn mandje ligt te woelen. Dan komt het: een reeks taferelen van een aard die in de context van een echte droom altijd zo doodgewoon overkomt, maar die in wezen te dol voor woorden is. Neem alleen al de outfit waarmee hij op de gang van een hotel loopt: colbert, roze bermuda en dito sneakers. Dat hij wel stapt, maar niet vooruit komt, is natuurlijk een bekend dromenfenomeen en dit motief keert dan ook de hele clip door terug.

Maar er is meer: Robbie in de lift, bijvoorbeeld, met een travestiet in een degelijk mantelpakje. Hoewel het mens twee koppen groter is dan Robbie, slaat hij er toch flink op. Robbie in een ouderwetse stationcar met een kleuter naast zich en een identieke tweeling achterin, terwijl ze door een vreemd stadslandschap rijden dat zo uit een Duitse expressionistische film anno 1928 lijkt te zijn gejat. De tweelingdames, in matrozenpakjes nog wel, zijn stevig aan het tongen, een tafereel dat voor menige gewone-mensendroom nog te wild zal zijn.

Hetgeen eigenlijk ook geldt voor die kleuter, die naadloos het refrein aan het mimen is. Zelfs de korte rap in het nummer lijkt uit zijn mond te komen, hetgeen wel te danken zal zijn aan een soortgelijke animatietechniek die de dieren in de twee Babe-films aan de praat kreeg. Zo ziet u maar: dromen zijn niet slechts bedrog, dromen leveren ook de stof voor de meest bezienswaardige videoclips. Na het bekijken van de clip blijft er maar één vraag over: die rare tattoo onder zijn linkeroor die een paar keer prominent in beeld komt, is die echt, of deel van een nachtmerrie?