Merkel

Merkel beweegt zich evenals Thatcher aan de rechterzijde van het politieke spectrum van haar land. Toeval, of steekt daar iets achter?

Commentator Gérard Dupuis in Libération, 11oktober

Vijftien jaar na dato staat de Muur in de hoofden van veel Oost-Duitsers nog recht overeind. Aan Merkel de taak die neer te halen. Minder staatsbemoeienis en ruimte voor eigen initiatief zijn goede remedies.

Hoofdartikel NRC Handelsblad, 11 oktober

Waar Duitsland – en Europa – vooral op zit te wachten is een regering die met elan en vernuft de economie helpt aan te zwengelen.

Hoofdartikel de Volkskrant, 11 oktober

(Merkel) heeft in de partijleiding maar weinig vrienden. Alleen al om die redenen zou ze zich kunnen ontpoppen als een politieke zombie: een leider aan het begin van het einde van haar loopbaan, in plaats van aan het einde van het begin.

Constanze Stelzenmueller, Financial Times, 11 oktober

Hoe moedig de kanseliere ook is, zij kan het schip niet alléén op koers brengen. [...] Dat de CDU gedwongen is portefeuilles af te staan waarvoor zij zich bij uitstek competent acht, zal de partij Merkel nog lang nadragen.

Hoofdredacteur Berthold Kohler in de Franfurter Allgemeine Zeitung, 11 oktober

Ze wil ,,Duitsland dienen'', heeft Angela Merkel gezegd. [...] Men zou [haar] graag op haar woord willen geloven.

Matthias Krupa in Die Zeit, 13 oktober

Mevrouw Merkel onderscheidt zich door het feit dat ze een geharde, overtuigde liberaal is in een land waar de macht nog altijd in handen is van een groep mensen die zijn blijven steken in nogal suf sociaal-democratische overtuigingen.

Hoofdartikel van The Economist, 15 oktober