Massa-ontslag na vonnis

Cordis Europe, producent van medische apparatuur, moet 350 van de circa 1.200 werknemers ontslaan. De reden is dat het bedrijf op last van de rechter de productie van katheters voor het dotteren van hartkransslagaders met onmiddellijke ingang moet stopzetten.

Het gerechtshof in Leeuwarden stelde gisteren concurrent Boston Scientific in hoger beroep in het gelijk over de productie van de zogeheten stents. De uitspraak betekent het voorlopig einde van een al jaren slepend conflict tussen het in het Drentse Roden gevestigde Cordis Europe en de Zwitserse producent Schneider, die de stent vijftien jaar geleden uitvond. Nadat Cordis een contract met Schneider had afgesloten, mocht Cordis de stents produceren. In 1998 ontstond echter een juridisch steekspel over de licenties, nadat de Zwitsers waren overgenomen door het Amerikaanse Boston Scientific. Dat bedrijf is al jaren in conflict met het eveneens Amerikaanse Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Cordis.

In juni dit jaar bepaalde de voorzieningenrechter in Assen nog dat Cordis mocht doorgaan met de productie, omdat de werkgelegenheid in de regio zwaarder woog dan de financiële schade die Schneider ondervindt bij inbreuk op het octrooi. Eerder had een Haagse rechtbank bepaald dat Cordis de productie moest staken.

Vanaf maandag is er geen werk meer voor een kwart van het personeel van Cordis, een van de grootste ondernemingen van Noord-Nederland.

Cordis zal de ondernemingsraad advies vragen over het ontslag en met de vakbonden praten over een sociaal plan. Het bedrijf zei gisteren tegen het persbureau ANP ,,erg teleurgesteld'' te zijn.

CNV-bestuurder P. Fortuin zegt dat hij niets begrijpt van de uitspraak in hoger beroep. ,,In de Verenigde Staten en in België is Cordis in het gelijk gesteld. De Nederlandse rechter komt op een wonderbaarlijke manier tot de tegenovergestelde uitspraak. Daarbij in het geheel geen rekening houdend met de sociale gevolgen. Dit is zo ongeveer de genadeklap voor de werknemers en een dreun voor bedrijf en regio.''