Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

`Knetter' is mooi begin Cinekid

Het Cinekid-festival opent vandaag in de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch met de première van Knetter van Martin Koolhoven. Doordat de herfstvakantie dit jaar in midden- en zuid-Nederland een week eerder begint dan in noord-west, duurt het tv- en filmfestival voor de jeugd dit jaar maarliefst twee weken. Overigens draait Knetter vanaf vandaag ook in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Openingsfilm Knetter is een van de vele oorspronkelijke Nederlandse jeugdfilmproducties dit jaar en deze valt in de categorie van Lepel en Het paard van Sinterklaas. Grappig, maar niet kolderiek. Droevig, maar niet sentimenteel. Het Scandinavische recept, zeg maar, waar Cinekid traditioneel zoveel van serveert. Dit jaar bijvoorbeeld de Noorse Niet naakt, niet gekleed en de Finse Pelikaanman.

Knetter gaat over Bonnie (Jesse Rinsma), een hartveroverend meisje, dat in een matriarchale idylle leeft met haar moeder en haar oma. Het is maar goed ook dat haar oma erbij is want, zoals Bonnie zelf zegt, ,,meestal is mijn moeder gewoon mijn moeder, maar niet altijd''. In dat laatste geval ligt Bonnie's moeder (als bijna altijd vlekkeloos gespeeld door Carice van Houten) met haar hoofd onder de dekens, of ze danst juist met een willekeurige ober over het terras.

Als Bonnie's oma er niet meer is, wordt dat dus moeilijk. Nu neemt moeder de pillen niet meer die haar netjes in het midden van haar buien houden en een pinnige juffrouw van de jeugdzorg komt akelig vaak aan de deur. Bonnie slaat zich er doorheen, met hulp van te veel dropveters en spekkies etende meester en een rossig schoolvriendje (Tom van Kessel – een ontdekking als de ernstige Koos).

De toon van de film is goed. Soms laat regisseur Koolhoven, bekend van publiekshit Het schnitzelparadijs, de camera vanuit iets te veel gezichtspunten naar de hoofdpersonen kijken, waardoor er nodeloos veel gemonteer aan te pas komt, ook als het niet over moeders gemoedstoestand gaat. Maar over het algemeen is Knetter een afgewogen film, met prima acteurs, subtiel gestileerd decor en mooie beelden.

Cinekid. Van 15 t/m 22 okt. in 16 bioscopen in midden- en zuid-Nederland. Van 22 t/m 30 okt. in 13 bioscopen in het noordwesten. Knetter is vanaf vandaag te zien in 23 bioscopen.