Klassieke zender Radio 4 moet behouden blijven 1

De aarde is rond, maar Nederland wordt echt steeds platter. Nu weer het idee om Radio 4 uit de ether te halen. Als er ergens ook maar een spoor van beschaving zichtbaar is, springt er onmiddellijk iemand met zijn klompen op. De gedachte dat de overheid een functie heeft om de hogere cultuur in stand te houden, laat staan de burgers te verheffen, is blijkbaar zeer onmodieus. Wat is dat eigenlijk, hogere cultuur? André Hazes of Mariss Jansons, wat kan het schelen, het één is toch niet meer dan het andere, het is maar net waar ik zin in heb.

Bracht Menno ter Braak een dergelijke Umwertung in de jaren '20 nog als een provocerende gedachte, hij zou toch raar hebben opgekeken als hij had moeten meemaken dat Nederland tegenwoordig écht zo denkt. Met als resultaat een wereld van hapklare brokken, een groot cafetaria vol consumenten die het vermaak als kroketten uit de muur trekken. En nu dus het plan om de laatste klassieke zender in de ether te vervangen door een popstation. Meer luisteraars waarschijnlijk, maar niemand die, op zijn bestemming aangekomen, nog even in zijn auto blijft zitten voor de laatste akkoorden van een sonate.

Misschien ben ik een romanticus, maar ik hoop dat de kinderen van deze tijd ergens nog muziek zullen horen die ontroert, die fascineert en die het begin is van een ontdekkingstocht in een wereld die haar schatten pas openbaart als je er met aandacht en geduld naar zoekt.

    • Ernest Müter