Jermaine W. krijgt sterrenbehandeling

Op 5 mei werd Jermaine W. na een hechtenis van zes maanden vrijgelaten. ,,Ik gilde en gilde, zo hard als ik kon'', zegt hij later over die dag. ,,'Allahu Akbar, Allahu Akbar'. Allah is groot. Het galmde in de hele gang van het Huis van Bewaring. Andere gedetineerden gingen ook gillen. Dat was fantastisch''

Jermaine werd op 10 november 2004 gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van het vermeende terroristische Hofstadnetwerk. In de Amersfoortse bakkerij waar hij werkte, vonden zijn collega's een briefje waarop stond: `Kill Ayaan Hirsi Ali'. Met oudjaar zou zij worden vermoord, zo stond in het briefje. Na onderzoek bleek dat het briefje niet van Jermaine afkomstig kon zijn.

,,Veel moslimjongeren vinden de daad van Mohammed B. goed'', zei Jermaine vorige maand in een café in Almere. ,,Ik ook natuurlijk.'' Zijn hechtenis werd opgeschort, maar Jermaine bleef verdachte. Gisteren werd hij opnieuw aangehouden op het Centraal Station van Almere.

In de straten van Almere kreeg Jermaine een sterrenbehandeling. ,,Er is veel bewondering voor jongens die nu vastzitten,'' zei hij. Hij doelde op de vermeende leden van de Hofstadgroep, onder wie zijn broer Jason. ,,Ook ik kom broeders tegen die me bewonderen. Ik krijg alleen maar positieve reacties. Ook van de jongens die blowen en dingen met meisjes doen. Ze roepen masja'allah als ze me zien.'' Dat is een kreet van bewondering.

Nadat hij op vrije voeten was, ging Jermaine de pers niet uit de weg. Hij was te zien in de televisieprogramma's Netwerk en Reporter. Hij gaf voor 1.500 euro een interview aan het weekblad Nieuwe Revu. ,,Ik had geld nodig,'' zei Jermaine lachend. ,,Ik belde ze en vroeg eerst 3.000. Ze boden 1.500. Meteen ja gezegd. Lekker makkelijk verdiend, toch?''

In zijn publieke optredens en verhoren nuanceerde Jermaine zijn opvattingen. Hij keurde de moord op Theo van Gogh `officieel' niet goed, zei hij. ,,Maar van binnen juich ik het toe'', voegde hij daaraan toe in het café in Almere in september. ,,De daad van Mohammed is goed geweest. Wie durft nu nog vies over de islam te praten? Niemand! Dat is goed!'' Jermaine voelde dat hij nog steeds werd gevolgd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Jermaine en zijn broer Jason komen uit een Nederlands-Amerikaans christelijk gezin. Ze groeiden op in Amersfoort. Hun vader, een voormalige Amerikaanse militair, raakte verslaafd aan alcohol. Hij sliep vaak zijn roes uit op de bank in de woonkamer. ,,Ik kon nooit mijn vriendjes mee naar huis nemen,'' vertelde Jermaine tegen het programma Reporter van de KRO. Hij schaamde zich voor zijn vader. Die bekeerde zich na de echtscheiding tot de islam en bezocht regelmatig de moskee in Veenendaal waar hij zich vestigde. Hun vader bracht de jongens mee naar de moskee, ook zij werden vier jaar geleden moslim. Ze gingen op de koranles.

Jermaine raakte via zijn broer Jason zijdelings betrokken bij de Marokkaanse `broeders', die de AIVD rekent tot de leden van de Hofstadgroep. In het huis van Jason in het Haagse Laakkwartier ontmoette hij andere `broeders'. Ook daar zag hij de Syrische geestelijke leider van de groep Abu Khaled, die op 2 november terugvloog naar zijn vaderland. In de woning van Jason kwamen de jongens bij elkaar. Abu Khaled gaf er koranlessen. De broeders kwamen en gingen op onafgesproken momenten. ,,Als je broeders tegenkomt die je begrijpen en die je opvattingen en interesses delen, ben je heel erg blij'', zei Jermaine. ,,We keken naar (jihadistische, red.) beelden op de pc. En we luisterden naar korangezang, ook op de pc.''

Jermaine gelooft in de jihad: ,,Het einde is in zicht. Kijk maar naar de oorlogen die worden gevoerd tegen de oumma, de islamitische gemeenschap. Het is onze plicht jihad te voeren. In de koran staat: 'Allah zegt: doodt de leiders van de ongelovigen.' Wat Jermaine betreft is door de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan is jihad ook in Nederland verantwoord.

Sinds eind september had Jermaine een nieuwe baan als telemarketeer in Almere. ,,Afgelopen dinsdag kreeg ik een fax van het openbaar ministerie met de mededeling dat er geen bewijs was gevonden van Jermaines lidmaatschap van de Hofstadgroep'', zei C. Starmans, advocaat van Jermaine, gisteravond. ,,Er zou worden gepleit voor vrijspraak!'' Door zijn eerste arrestatie raakte Jermaine zijn baan in de bakkerij kwijt en zijn woning. ,,Nu was hij bezig een frisse start te maken. Ik hoop dat justitie een keihard bewijs tegen hem heeft, anders word ik écht boos.''