Ja, één woordbeeld is genoeg

Deze waanzin is zeker bedacht door de leden van de spellingscommissie die hiermee hun eigen schoorsteen brandend houden en hun bijbaantje als adviseur van het Groene Boekje zeker stellen. Wie er ook veel profijt van hebben zijn de softwareleveranciers die elke tien jaar up-to-date spellingcheckers mogen leveren. Als schrijver en lezer van het Nederlands ben je hier zeker niet mee geholpen. Het inprenten van het Nederlandse woordbeeld wordt steeds op losse schroeven gezet. Elke tien jaar wordt een nieuwe lichting spellers geboren, zodat je al gauw gedateerd schrijft. Als je bejaard bent, kan je je kleinkinderen niet eens meer helpen met taaloefeningen, omdat je niet dezelfde regels beheerst. Spellingshervormingen zijn pogingen de taal schriftelijk te vereenvoudigen. Maar is het niet veel lastiger om elke keer iets nieuws te moeten leren dan om op één woordbeeld de rest van je leven te mogen teren?

    • Ite op den Orth