Hyenahersenen

Geesten verjagen, ontrouw bezweren - Yasmine Zerktouni (15) ziet in Casablanca wat er allemaal mogelijk is met toverkunst

Het is zondagmorgen en stralend weer. De lucht is strak hemelsblauw en de zee azuur. Perfect weer om over de Corniche te gaan joggen. De eerste kilometers rennen we langs mondaine zwembaden en gezellige terrasjes waar op dit uur veel families zitten te genieten van hun croissants. Vervolgens sjokken we langs het strand tot aan het mysterieuze schiereiland met het maraboutgraf. Hier besluiten we maar snel rechtsomkeert te maken, want er hangt een raar sfeertje rond het eilandje, dat bekend staat als een pelgrimsoord voor ongehuwde vrouwen die wanhopig op zoek zijn naar een man en daarbij de hulpdienst van de overleden heilige inroepen. Alleen hij kan de vrouwen bevrijden van de kwade geesten die hun verhinderen de juiste man te vinden. Om de heilige te helpen zijn taak uit te voeren, branden de vrouwen kruiden met magische krachten en offeren ze het bloed van zwarte hanen die buiten rond de tombe rondscharrelen in de hoop daarmee de boze geesten weg te jagen.

De geheimzinnige ingrediënten die nodig zijn om aan magie te doen, zijn te koop op een speciale markt, die wij thuis maar gewoon de heksenmarkt noemen. Het is de meest bizarre markt die ik ooit heb gezien. In bouwvallige kraampjes verkopen mannen die het midden houden tussen kruidendokter en charlatan de raarste dingen: vogelveren, slangenhuiden, haaientanden, vossenstaarten, schildpadden, gedroogde kameleons of - de absolute topper - de herseninhoud van een hyena! Het kost een maandsalaris, maar volgens de verkoper kan je er alles en iedereen mee betoveren. Het spul schijnt vooral erg geschikt te zijn om tirannieke echtgenoten mee te domineren. Het is geen goedkoop verkooppraatje van de man, want hij weigert pertinent om ook maar één grammetje van zijn mysterieuze koopwaar aan onkundige `klanten' zoals ik te verkopen. Veel te gevaarlijk.

De hulpmiddeltjes kunnen als talisman gebruikt worden om jezelf te beschermen tegen het boze oog en hekserij. De angst om slachtoffer te worden van andermans magiepraktijken is namelijk groot. Ook kun je de kruiden branden. De rare luchtjes die daarmee verspreid worden dienen ook om boze geesten weg te jagen. Sommige vrouwen gaan heel ver in het praktiseren van magie: ze mengen de ingrediënten door een drankje om een jaloerse rivale ziek te maken, kwaaltjes te genezen of zelfs een man te verleiden. De zelfgefabriceerde wondermiddeltjes kunnen zo als afrodisiacum werken of juist de vloek van ontrouw of impotentie opleggen. Voor wie erin gelooft, werkt het allemaal! Zelf heb ik zo'n stil vermoeden dat de werking als het al werkt - meer gebaseerd is op doodgewone vergiftiging.

Dat het soms helemaal uit de hand kan lopen blijkt wel uit een gek verhaal dat een vriendin me laatst vertelde over hun dienstmeisje: om de maagdelijkheid van hun dochter te garanderen hadden de ouders van het meisje jaren geleden een magietruc met een hangslot uitgehaald. Toen het meisje uiteindelijk als maagd trouwde bleef de truc helaas werken. De kersverse bruid bleef `op slot' zitten en kon maandenlang onmogelijk seks hebben met haar echtgenoot. Hoewel oorzaak-gevolg discutabel is in dit geval, gelooft mijn vriendin, en met haar veel meisjes hier, heilig in dit soort sterke verhalen.

Het merendeel van de mensen hier gelooft hier nog sterk in de kracht van magie. Het zijn niet alleen eenvoudige, analfabete vrouwen die zich ermee bezighouden. Ook studentes vertrouwen soms op magie om voor een examen te slagen en rijke bourgeoises kunnen er gebruik van maken om zich te beschermen tegen jaloerse vrouwen. Bijgeloof zit blijkbaar dieper ingebakken dan nuchterheid. Daarin schuilt misschien wel het grootste geheim van de magie.

    • Yasmine Zerktouni