Het kan verkeren

Albert Verlinde ziet in Talpa een gebombardeerd smurfendorp

`Kelder naar NSE' kopten de kranten ruim een week geleden toen bekend werd dat Quote-goeroe Jort Kelder afwisselend met Beau van Erven Dorens de nieuwsrubriek van Talpa zou gaan presenteren. Een kleine week later had de kop `NSE naar Kelder' in diezelfde kranten niet misstaan. De wonderzender van John de Mol blijkt steeds meer een verwonderzender te zijn. Want het is verwonderlijk hoe mediatycoon de Mol, Net 5-vader Remco van Westerloo en een cordon A-sterren zo veel inschattingsfouten hebben kunnen maken. De programmering rammelt aan alle kanten en de burelen van Talpa lijken inmiddels een beetje op het smurfendorpje dat deze week in België voor Unicef gebombardeerd werd en waar de smurfen vervreemd en verdwaasd ronddolen door een verwoest smurfenland.

Smurfinnetje Linda zit snikkend op een rotsblok omdat ze met haar zondagavondtalkshow voor het eerst een kijkcijferflop op haar naam heeft staan. Moppersmurf Jan Mulder realiseert zich dat hij zonder kijkers geen harde noot kan kraken, zelfs geen borrelnoot, en knutselsmurf Remco weet niet hoe hij de boel gerepareerd krijgt. Alleen smurfjes Gordon en Joling lopen vrolijk lachend rond omdat ze het bombardement aan slechte kijkcijfers en tegenvallende recensies overleefd hebben. Maar zij zijn dan ook roze.

Voordat de droomwereld van John helemaal in rook opgaat moet er harde actie worden ondernomen en als eerste gaat de complete vooravond op de schop. NSE wordt verplaatst naar tien over acht recht - tegenover Goede Tijden, Slechte Tijden en het NOS Journaal. Goed nieuws voor de kinderen van Beau. Ze mogen een half uur later opblijven. Maar voor het programma is de beslissing dramatisch te noemen. Met zoveel concurrentie lijkt de zendtijdverplaatsing slechts uitstel van executie te zijn. Om gezichtsverlies te voorkomen laat John de Mol patiënt NSE nog even lijden, maar dat de stekker er binnenkort uitgaat is zeker.

Bij de rubriek Thuis is de sloop al begonnen. Nog twee weken mogen Angela, Froukje, Victoria, Gordon en Winston beppen over hun wel heel kleine wereld maar dan is de ontruiming een feit. De rubriek toonde afgelopen woensdag pijnlijk aan hoe benepen de presentatoren hun werk doen. Het nieuws over hun eigen einde werd met meer dramatiek gebracht dan de gevolgen van de aardbeving in Pakistan. Thuis had de Nederlandse The View moeten worden. Een Amerikaans programma waarin een aantal topjournalisten praten over zaken die raken. De ene dame heeft Bill Clinton gesproken en de andere dame heeft net een artikel over een groot onderzoek naar borstkanker gepubliceerd en dat levert intelligente gesprekken op. In Nederland moesten we het doen met Froukje de Both die trots vertelde dat er voor Sail Amsterdam een openbaar toilet tegenover haar huis geplaatst was en Angela Groothuizen gebruikte de herdenking van de atoombom op Hiroshima voor leuke anekdotes over de Dolly Dots on tour in Japan.

Commissaris Rex moet de vooravond van Talpa redden en van wat ik ooit van die serie gezien heb weet ik dat het dier het qua intellect wint van Victoria Koblenko en wat uiterlijk betreft helemaal. En weet je wat nou het vreemde is. Met Commisaris Rex haalt de zender waarschijnlijk een hoger marktaandeel dan met Thuis. En zo loopt het aandeel langzaam maar zeker op naar de beoogde tien procent, maar of je daar als nieuwe zender die het allemaal beter en anders ging doen nou trots op moet zijn...

    • Albert Verlinde