Eenzijdig beeld van Liberia

Het artikel `Rondhangen op verlaten plantages' (NRC Handelsblad, 6 oktober), geeft een eenzijdig beeld van de situatie in Liberia. Op de Firestone plantage, sinds 1926 actief in Liberia, gelegen op 36 km. ten Z.O. van Monrovia wordt hard gewerkt aan de opbouw. De Liberiaanse regering en `Firestone Natural Rubber Company' hebben een nieuwe pachtovereenkomst getekend tot 2042. Miljoenen dollars worden geïnvesteerd in de opbouw van het ziekenhuis, scholen (incl. een middelbare school), huizen en elektriciteit. Verder is overeengekomen om jaarlijks 5000 acres (ong. 2000 ha) met jonge rubberbomen te planten ter vervanging van de oude bomen. Of Liberia aan het begin staat van een stabiele periode is in hoge mate afhankelijk van de nieuwe regering die het vertrouwen moet wekken om buitenlandse investeerders aan te trekken.

    • Drs. J. Koops
    • Ex-Employee Firestone Liberia