De `Ring' met veel bijval besloten

Met een ruim tien minuten durend ovationeel applaus en massaal bravogeroep na de voorstelling van Götterdämmerung kwam gisteravond in het Amsterdamse Muziektheater een eind aan de derde cyclus van Wagners Der Ring des Nibelungen. Behalve de zangers werden ook dirigent Hartmut Haenchen, regisseur Pierre Audi, decorontwerper George Tsypin, kostuumontwerpster Eiko Ishioka, lichtontwerper Wolfgang Göbbel en choreograaf Amir Hosseinpour door het publiek luid bejubeld. Enorme bijval was er ook voor het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat in zijn geheel op het podium kwam.

Anders dan aanvankelijk de bedoeling was, blijft de internationaal opzienbarende Amsterdamse Ring-productie, die in 1999 voor het eerst compleet werd uitgevoerd door de Nederlandse Opera, de komende jaren in stand. Vanaf 2011 worden de afzonderlijke delen van de vierdelige operacyclus opnieuw vertoond, ter voorbereiding van enkele nieuwe complete cycli in 2013, het jaar waarin de 200ste geboortedag van Richard Wagner wordt herdacht.

De bas Kurt Rydl, die net als in eerdere voorstellingen de rollen van Hunding en Hagen zong, zei na afloop dat van de tweeëntwintig verschillende Ring-producties waarin hij is opgetreden, de Amsterdamse de beste was omdat de enscenering van Pierre Audi daarvan het meeste recht doet aan de woorden en de muziek van Wagner. Ook prees hij uitdrukkelijk de prestaties van dirigent Hartmut Haenchen en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

De twee laatste voorstellingen van Der Ring des Nibelungen worden nog door Radio 4 uitgezonden: Siegfried vanmiddag vanaf 17 uur, Götterdämmerung morgen vanaf 17 uur. Bij voldoende belangstelling voor de voorintekeing zal de Nederlandse Opera een cd-uitgave van de Ring uitbrengen.

De Nationale Reisopera komt in 2013 met een nieuwe productie van Der Ring des Nibelungen in de nu nog in aanbouw zijnde muziektheaterzaal in Enschede, die zal worden geopend in 2008. De productie zal worden verzorgd door een artistiek team onder leiding van de Britse ontwerper en regisseur Antony McDonald. Jaap van Zweden dirigeert het Orkest van het Oosten. De afzonderlijke delen worden in Enschede geproduceerd vanaf 2009.

Voorstelling: Der Ring des Nibelungen door de Ned. Opera en Ned. Philh. Orkest o.l.v. Hartmut Haenchen. Gezien: 7 t/m 14/10 Muziektheater Amsterdam.