De `booming' beurs van Bombay

De effectenbeurs van Bombay hapert sinds vorige week, nadat het maandenlang het ene na het andere record slechtte.

Aan de ademloze rit omhoog van de afgelopen maanden van de Bombay Stock Exchange sensitive index, de Sensex, is vorige week vooralsnog een einde gekomen. Sinds het aantreden van de regering van premier Manmohan Singh in mei 2004 is de Indiase effectenmarkt een van de best presterende beurzen in Azië. In anderhalf jaar tijd steeg de Sensex zo'n 70 procent.

In mei 2003 stond deze index nog op 3.000 punten en in december 2004 noteerde de Sensex alweer 6.500 punten. Vorige maand werd bijna achteloos de barrière van 8.500 punten doorbroken. Op Dalal Street in Bombay, India's equivalent van Wall Street, vragen analisten en investeerders zich inmiddels af waar het eindigt met de beurs. Is de toonaangevende Sensex-index, de AEX van de beurs van Bombay, wellicht overgewaardeerd? Is er een correctie op komst? Of gaat de stijging, na de huidige correctie, gewoon verder?

De opwinding over India als investeringsbestemming is groot. Buitenlandse bedrijven staan te trappelen om de Indiase markt op te gaan wegens de aanhoudend hoge economische groei. Begin deze maand maakte het ministerie van Financiën nog bekend dat de economie in het eerste kwartaal van India's begrotingsjaar met 8,1 procent is gestegen.

De euforie over de snelgroeiende economie galmt na op de beurs. Op de financiële markten laten institutionele beleggers van buiten de grenzen zich steeds vaker zien. Zij steken geld in de snel expanderende Indiase ondernemingen.

Toen vorig jaar de nieuwe regering aantrad, een linkse coalitie onder leiding van de Congrespartij, was de scepsis in de financiële wereld in binnen- en buitenland aanvankelijk groot. De Sensex maakte anticiperend nog een forse duikvlucht voordat de regering werd ingezworen. De liberalisering van de economie, de openstelling van de markten voor buitenlandse ondernemingen en de privatisering van staatsbedrijven hadden onder de vorige rechts-nationalistische regering een stevige impuls gekregen en de vraag was of dat beleid zou worden voortgezet.

Die twijfel was logisch, want de vorige regering verloor de verkiezingen omdat de economische voorspoed beperkt bleef tot de steden waardoor de plattelanders massaal op de Congrespartij stemden. ,,Maar de nieuwe regering is gewoon verder gegaan op de ingeslagen weg'', zegt Balachandran Krishnan, effectenspecialist van Iris, een aanbieder van financiële informatie in Bombay.

Een van de snelle groeiers, de markt voor telecommunicatie, werd verder geopend door het belang dat buitenlanders mogen nemen in Indiase bedrijven te vergroten van 49 tot 74 procent. Ook voor de luchtvaartindustrie werden de investeringsbegrenzingen versoepeld. ,,Er zijn plannen om de financiële sector te openen voor buitenlandse beleggers'', zegt Krishnan.

Eind vorige maand kwalificeerde het UNCTAD World Investement Report India als dé favoriete bestemming – na China – voor buitenlandse investeerders. ,,Indiase bedrijven profiteren van buitenlands kapitaal en dat zal alleen maar toenemen. Kijk naar China. De winsten zullen blijven groeien en daarmee de koersen op de beurs ook'', voorspelt Krishnan.

In de Sensex zitten technologiefondsen als Wipro en Infosys, maar ook bedrijven als Hindustan Lever en Bank of Punjab. Veel grote Indiase ondernemingen hebben de afgelopen jaren grote winststijgingen laten zien, gemiddeld rond de 25 procent. De vraag is of dat tempo kan worden volgehouden. Volgens Morgan Stanley kan de groei onder druk komen te staan, als gevolg van investeringen in nieuwe fabrieken, toenemende prijsstijgingen van olie en hogere lonen.

,,Toch verwachten wij niet dat dat zich zal vertalen naar een grote correctie op de effectenbeurs. De winsten zullen minder robuust zijn maar nog steeds hoog'', zegt Krishnan. Niet iedereen denkt er zo over. Volgens een rapport van zakenbank UBS is de Indiase aandelenmarkt de meest overgewaardeerde van Azië. Op de Indiase aandelen zit volgens UBS een premie van 34 procent ten opzichte van het regionale gemiddelde. ,,Een correctie van 6 tot 10 procent is mogelijk, op basis van waarderingen'', aldus het UBS-rapport.

    • Philip de Wit