Cynisme voor filmliefhebbers

Nou, dat was het dan! en Ter ziele zijn amper in première gegaan op het afgelopen Nederlands Filmfestival, of de dvd-versies liggen al in de winkel. Het betreft dan ook twee eigenaardige, bezienswaardige voetnoten bij de Nederlandse filmgeschiedenis. In het geval van de interview-met-Paul-Verhoeven-film Nou, dat was het dan! wordt later dit najaar nog wel in een klein bioscooproulement voorzien.

Paul Verhoeven dus, en Theo van Gogh, van wie de ongepast grappige reeks filmpjes over twee ambulancebroeders Ter ziele nu maar direct op dvd verschijnt, bij gebrek aan verdere bioscoop- of tv-vertoning. Twee enfants terribles. Twee maffe, energieke punk-producties.

Rotterdammers Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaarden monteerden al voor het Filmfestival Rotterdam in februari een schaamteloze docu in elkaar van een interview dat de destijds bleue journalist Ruud den Drijver in 1980 maakte met Paul Verhoeven en Wim Verstappen. Getiteld: Waar is mijn jas? - volgens de vorig jaar overleden Verstappen het gevoel dat je moet krijgen bij een filmrecensie: waar is mijn jas en op naar de bioscoop. Het waren de dagen van Verstappens Pastorale 1943 en Verhoevens Spetters. Het waren de jaren van de vissenkombrillen. De latere filmproducent Den Drijver weet met name Verhoeven al in de eerste minuten te schofferen. Verhoeven zal zich later verbazen over zijn agressieve toon: ,,Dus toen was ik ook al zo.''

Afgelopen mei filmden Rijneke en Van Leeuwaarden Verhoeven in Cannes, waar hij was om nog een rondje financiering voor zijn nieuwste film Zwartboek te regelen, en legde Den Drijver hem een paar nieuwe en een paar oude vragen voor. De jeugdig opstandige interviewer is veranderd in een eerbiedige adept, maar Verhoeven is nog even vilein, en geërgerd als het nergens over gaat. En het gaat altijd ergens over bij hem, van complottheorieën over het Amerikaanse imperialisme in Irak en Iran, tot de bekende lof- en klaagzangen op Dick Bos en Nederland Filmland. Voor de fans. Voor de filmliefhebbers. Voor iedereen die graag een lekker gesprek hoort. En voor wie van een uniek tijdsdocument houdt. Zijn we nog iemand vergeten? Voor iedereen dus.

Ter ziele, gedraaid in de zomer voor hij zijn laatste film 06/05 opnam, is een Theo van Gogh-productie voor de liefhebbers. Twee ambulancebroeders from hell filosoferen over en banaliseren vooral het leven. Acteur Thijs Römer loopt zich op de toppen van zijn cynisme vast warm voor zijn hoofdrol in 06/05. De vuilbekkende, expres-lekker-grove, schunnig-beledigende Van Gogh-oneliners lopen als honing uit zijn mond. Gedoseerd bekijken.

Nou, dat was het dan! (Contact Film)

Ter ziele (Prime Time Entertainment)

Films: ****-

Extra's:***--

    • Dana Linssen