Canada dreigt VS met olie-export naar China

Canada zal niet aarzelen zijn olie-export te verleggen van de Verenigde Staten naar China als de Amerikaanse autoriteiten de afspraken over de onderlinge handel blijven negeren. Daarmee heeft de Canadese premier Paul Martin gedreigd in een gisteren gepubliceerd interview met de in Quebec verschijnende krant La Presse.

Canada ergert zich vooral aan de weigering van de VS om 4 miljard dollar (3,3 miljard euro) aan invoerrechten op hout terug te betalen, waarvan bindend is bepaald dat die invoerrechten in strijd zijn met de onderlinge handelsovereenkomst. Een 20 minuten durend telefoongesprek gisteren tussen de Amerikaanse president Bush en premier Martin bracht geen oplossing. Martin gaf de VS te verstaan dat Canada voor het eerst in zijn geschiedenis meer opties heeft en zijn afhankelijkheid van de handel met de VS kan verminderen.

Martin heeft sinds zijn aantreden begin 2004 prioriteit gegeven aan het ontwikkelen van handelsbetrekkingen met China en India. Het energiehongerige China is op zijn beurt geïnteresseerd in de Canadese oliezanden.

De Canadese minister van grondstoffen zei gisteren dat China's belangstelling voor de Canadese oliezanden zo groot is, dat het binnen zeven jaar 400.000 vaten olie per dag uit Canada zou kunnen importeren. Deze week hield de minister in Peking besprekingen met de presidenten van de twee grootste Chinese olieconcerns, zo meldde gisteren het Amerikaanse persbureau AP.