`Binnen maand begin van Kosovo-overleg'

De onderhandelingen over de staatkundige toekomst van Kosovo moeten binnen een maand beginnen. Dat heeft gisteren de voorzitter van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Dimitrij Rupel, in Belgrado gezegd. ,,We zien graag een verenigd en vrij Europa, en zonder oplossing voor het probleem-Kosovo is dat Europa moeilijk voorspelbaar'', aldus Rupel. Het overleg moet beslissen over de vraag of Kosovo formeel deel blijft uitmaken van Servië of onafhankelijk dan wel voorwaardelijk onafhankelijk wordt. Donderdag pleitte de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Nicholas Burns al voor een snel begin van het door de VN georganiseerde overleg. Hij zei dat geen partij – de regeringen van de unie Servië en Montenegro en Kosovo en volgens hem ook de Kosovo-Serviërs – een vetorecht mag krijgen.