Best Mozart 100

Bijna iedereen herinnert zich nog het Mozart-jaar 1991: Mozart 200 jaar dood in Wenen op 35-jarige leeftijd. Nu al staan we aan de vooravond van het Mozart-jaar 2006: Wolfgang Amadeus Mozart 250 jaar geleden geboren op 17 januari 1756 in Salzburg. Beide steden gaan het nieuwe M-jaar groots vieren. EMI doet dat nu al met de 6 cd-box Best Mozart 100, met korting te krijgen in de actie `Aangenaam Klassiek'.

De eerste aandrang om lacunes te vinden de Top-100 van Mozart strandt: de mooie en geliefde stukjes uit concerten, symfonieën, sonates, opera's en kerkmuziek staan erop. Voor Amadeus-liefhebbers ontbreekt het Confutatis uit het Requiem. Maar niet de smeerpijperij van de canon O du eselhafter Martin (KV 560) met die anonieme, maar typisch Mozartiaanse tekst: `O leck mich doch geschwind in Arsch!'

(6cd; EMI 3 30381 2) *****

    • Kasper Jansen