Back to you, Katrina

Orkanen hebben de gewoonte even snel uit het nieuws te verdwijnen als ze gekomen zijn. Nadat de televisiekijker zijn gebruikelijke portie natuurgeweld, menselijk leed en schade aangereikt heeft gekregen door de wapperende verslaggever ter plekke (Darn, these gales are terrifying! Back to you, Susan) verdringt het andere nieuws de storm al snel.

Zo niet Katrina, de storm die samen met opvolgster Rita het Amerikaanse zuiden teisterde. Katrina komt de komende tijd opnieuw met alle geweld stormen, maar ditmaal aan de kust van financiële markten. Deze week kwam de eerste grote lading met macro-economische data die duidelijk moeten maken hoe groot de schade is aan de Amerikaanse economie.

Gegevens over september zijn nog schaars. Het eerst beschikbaar zijn de peilingen van het vertrouwen bij consument en bedrijfsleven. Die waren verwarrend. Het vertrouwen bij de industrie, gemeten in de zogenoemde ISM-index, bleek twee weken geleden geheel tegen de verwachting in over september de sterkste stijging te hebben vertoond sinds 1991. Het consumentenvertrouwen in de VS vertoonde juist zijn scherpste daling sinds 1990.

Peilingen zijn één ding, echte gegevens zijn veel trager, en die komen nu pas binnen. Vorige week bleek uit voorlopige werkgelegenheidscijfers dat er in september 35.000 banen verloren zijn gegaan, veel minder dan de 150.000 die waren gevreesd.

Gisteren kwam de eerste grote vracht Katrina-data met drie belangrijke macro-economische reeksen. Eerst bleek dat de inflatie op jaarbasis in de orkaanmaand september is toegenomen tot maar liefst 4,7 procent. Worden de sterk gestegen prijs van brandstoffen én de voedselprijzen daaruit weggelaten, dan blijft er overigens een veel bescheidener `kerninflatie' van 2,0 procent over. En die viel analisten gisteren best mee.

Na de inflatiecijfers kwamen gisteren data over industriële productie in de maand september. Berekend op jaarbasis bleek er sprake van een forse daling met 2 procent. Dat was vier maal hoger dan verwacht. En ook de detailhandelsverkopen bleken verder teruggezakt dan verwacht, hoewel de groei toch nog altijd 6,5 procent op jaarbasis bedraagt.

Is van dit alles al chocola te maken? Rampen hebben vaak de eigenschap dat ze op de korte termijn wel geld kosten, maar dat de daarop volgende wederopbouw vaak een impuls betekent. De vraag wordt nu of de productie in de VS straks inderdaad opveert, en of de inflatie vanzelf weer daalt en niet doorwoekert naar het algemene prijspeil. Dat moet blijken bij de cijfers over oktober, zodat Katrina over een maandje voor de derde keer zal moeten komen aanwaaien.

    • Maarten Schinkel