Arrestaties wegens terreur

Zeven personen die worden verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen zijn gisteren gearresteerd in Den Haag, Amsterdam, Leiden en Almere.

Uit ambtberichten van de veiligheidsdienst AIVD was het vermoeden gerezen dat de verdachten, waaronder de eerder voor terrorisme vervolgde Samir A. en Jermaine W., bezig waren een aanslag voor te bereiden op een aantal politici en het gebouw van de veiligheidsdienst.

Gisterochtend werden in Den Haag huiszoekingen verricht in de Van Mierisstraat en op de Moerweg. Die straten, het Binnenhof en het gebouw van de Tweede Kamer waren gisterochtend enige tijd afgesloten. Extra bewaking was er bij de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en het hoofdkantoor van de AIVD. Enkele niet nader genoemde personen kregen extra beveiliging.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) sprak gisteren over een acute dreiging. ,,Het was nodig om in te grijpen om aanslagen te voorkomen. De dreiging is niet verdwenen, maar de acute dreiging is weggenomen'', aldus Remkes.

De verdachten wilden handelen uit extreem-godsdienstige ideologie, verklaarde minister Donner (Justitie, CDA). Ze wilden hun islamitisch geloof misbruiken om hun daden te rechtvaardigden, aldus de bewindsman.