Alles komt goed met ijsbaan voor Winterspelen

Over vier maanden beginnen de Winterspelen in Turijn, maar er ligt nog geen ijs in de schaatshal. Schrikken voor de Nederlandse chef de mission Ed Verheijen.

Het dak van de voormalige Fiat-fabriek biedt een mooi uitzicht op de Oval Lingotto, waar volgend jaar tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn de schaatswedstrijden worden gehouden. De uit veel glas opgetrokken hal is fraai, maar detoneert met de rommelige omgeving.

De Oval Lingotto kon deze week niet van binnen worden getoond, omdat alle venues van de Winterspelen werden onderworpen aan een veiligheidscontrole. De werklieden op de bouwplaats, die momenteel hard werken om de achterstand op het tijdsschema weg te werken, kregen enkele dagen gezelschap van politieagenten en militairen. Voor nieuwsgierige Nederlandse journalisten, die zich onder aanvoering van chef de mission Ed Verheijen op de hoogte wilden stellen van de vorderingen, bleef de schaatshal gesloten, dringende verzoeken ten spijt.

De Nederlanders met hun specifieke belangstelling voor de ijsconditie kregen te horen dat er nog een betonnen vloer ligt, waarna zij zich tevreden moesten stellen met aanvullende informatie van Toroc, de organisator van de Winterspelen. In het hoofdkantoor aan de Corso Novara in Turijn was baandirecteur Hugo Herrnhof, oud-olympisch kampioen shorttrack (Lillehammer 1994, estafette 5.000 meter), evenwel bereid details te verstrekken, waarmee hij in ieder geval de ongerustheid wegnam bij Verheijen, die enkele uren daarvoor nog met afgrijzen de omgeving van Oval Lingotto had aanschouwd. Als oud-schaatser, vader van een medaillekandidaat en leider van de olympische ploeg kreeg hij bijna visioenen van een baan die door een overdaad aan stof niet te preparen valt.

Maar zodra Verheijen hoorde dat volgende week het terrein rond de schaatshal wordt geasfalteerd en op 24 oktober een begin wordt gemaakt met de aanleg van de ijsvloer, was hij al wat meer gerustgesteld. En toen Herrnhof vertelde dat de zes centimeter dikke ijsvloer wordt geschaafd, waarna er een tweede laag van anderhalve centimeter bovenop komt én de hal intensief wordt geventileerd, nam zijn hoop op een kwalitatief goede ijsvloer toe. Bij wereldbekerwedstrijden in december keert Verheijen terug naar Turijn en kan hij pas goed beoordelen in hoeverre zijn bezorgdheid terecht is geweest.

Helemaal onvoorbereid zijn de Italianen niet, want in september werden de ijs- en veegmachines al getest. De Italiaanse schaatsers mochten destijds als eerste het ijs op. En volgens Herrnhoff is die proef geslaagd, hoewel die mededeling geen garantie biedt. Hoe groot de bouwput op een willekeurige venue ook is, volgens Toroc komt alles goed. Dal zal ook wel, want bij Olympische Spelen waar ook ter wereld zijn de bouwactiviteiten altijd op tijd klaar gekomen, zelfs in Athene, dat in hopeloze tijdnood was gekomen.

Herrnhof vertelt dat voor de Oval Lingotto Mark Messer van de Olympic Oval in Calgary is aangetrokken als ijsmeester en German Panov en Gerd Zimmermann, de technisch gedelegeerden van de internationale schaatsunie (ISU), streng toezicht houden. De baandirecteur zegt mede hierdoor ook niet te weten waarover hij zich zorgen moet maken. Evenmin is hij bang voor ongelijke condities bij de olympische wedstrijden. Er zitten straks sensoren in zowel het ijs als het dak, zodat elke verandering van de ijsomstandigheden onmiddellijk wordt gesignaleerd en de computergestuurde ijsmachines kunnen reageren.

,,We hebben niet één deadline overschreden en liggen keurig op schema'', vertelt Herrnhof, die al diverse verzoeken van schaatsteams heeft gekregen om in november in de Oval Lingotto te mogen trainen. ,,Van Nederlandse ploegen heb ik nog niets gehoord. Dat verbaast me, eerlijk gezegd.''

Het ziet er naar uit dat de schaatsers tijdens de Spelen in een volle hal zullen rijden, want van de beschikbare kaartjes is volgens Toroc 85 procent al verkocht. De Oval Lingotto biedt plaats aan 8.000 toeschouwers. In februari wordt een deel van de beschikbare ruimte gereserveerd voor genodigden en de media, zodat er voor het publiek nog 6.800 plaatsen overblijven. Daar zullen weinig Italianen tussen zitten, want schaatsen is in Italië een kleine sport, die door ongeveer 4.000 mensen wordt beoefend. Na de Spelen wordt de schaatshal twee maanden per jaar – in december en januari – opengesteld voor schaatsers. In die periode kunnen de nationale Italiaanse teams er trainen. Voor de rest van het jaar zal de Oval Lingotto worden gebruikt voor tentoonstellingen en manifestaties.

    • Henk Stouwdam