Zeven arrestaties terreurverdachten

Zeven personen die worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen op politici en een overheidsgebouw, zijn vanochtend aangehouden in Amsterdam, Den Haag en Almere.

Een van hen is de eerder dit jaar van terrorisme vrijgesproken Samir A. Het Binnenhof en het gebouw van de Tweede Kamer werden vanochtend door de politie afgesloten. Ook de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en het hoofdgebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) worden extra bewaakt. Bovendien krijgen enkele personen extra beveiliging. Wie dat zijn, wil het landelijk parket niet zeggen.

Volgens het landelijk parket is er, ondanks meldingen van ooggetuigen, bij de aanhoudingen niet geschoten. Volgens het openbaar ministerie is gebruik gemaakt van zogeheten flitsgranaten. Uit ambtsberichten van de AIVD bleek dat A. op zoek was naar automatische vuurwapens en explosieven. Volgens de AIVD was hij vermoedelijk bezig een aanslag voor te bereiden. Behalve Samir A. zijn vijf mannen in de leeftijd van achttien tot dertig jaar en een vrouw van 24 jaar aangehouden.

Enkele straten in Den Haag werden afgesloten: de Van Mierisstraat en de Moerweg. Ook de Van Ostadeschool werd afgesloten, omdat die zich in de nabijheid van een adres bevindt waar een arrestatie is verricht.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is er ,,op dit moment'' een ,,substantieel'' niveau van dreiging in Nederland voor een aanslag, zoals ook al eerder bericht was door de coördinator.

De acties zijn uitgevoerd door speciale eenheden van de Nationale Recherche, in samenwerking met enkele regiokorpsen. Er is een interventie-eenheid van de bijzondere bijstandseenheden ingezet. De lokale driehoeken burgemeester, hoofdofficier van justitie en de korpschef, waren vooraf door het landelijk parket op de hoogte gebracht van de aanhoudingen.

Samir A. werd in 2003 voor het eerst aangehouden na een tip van de AIVD, die vreesde dat hij een aanslag voorbereidde. Op 30 juni werden bij huiszoeking in zijn woning in verband met een roofoverval plattegronden en chemicaliën aangetroffen, die opnieuw het vermoeden deden rijzen dat Samir een terroristische aanval wilde uitvoeren. De rechtbank sprak hem daarvan vrij, maar het openbaar ministerie is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Gisteren werd bekend dat de politie in onder meer Amsterdam en Rotterdam sinds begin dit jaar een aantal terrorisme-verdachten constant in de gaten houdt. Deze personen worden voortdurend door de politie gevolgd, soms aangesproken. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam zei in het tv-programma Nova dat het onder meer om mensen gaat die ooit door de rechter zijn vrijgesproken van terroristische activiteiten.