Vodcasting op iPod

Met de lancering van de video iPod kunnen filmpjes van het internet straks overal worden bekeken. Het kan een impuls geven aan de opkomst van de vodcast: de zelfgemaakt video's van bloggers.

Gabriel McIntyre ziet het al voor zich: tieners die in een groepje op straat hangen, zitten te kletsen, en dat er dan eentje zegt: ,,Hé, moet je kijken wat voor filmpje ik heb gezien?''. Vervolgens haalt hij zijn video-iPod uit zijn zak en toont het fragment aan zijn vrienden. Bijvoorbeeld van Xolo.tv, McIntyres praatshow in vodcast-vorm die hij wekelijks op zijn eigen website zet.

Woensdag presenteerde Apple-topman Steve Jobs de eerste iPod waarop je ook video's kunt bekijken. Voor 299 dollar (249 euro) krijg je een iPod met een harde schijf van 30 gigabyte en een kleurenscherm met een diameter van 6 cm. Om waar je maar wilt te kijken naar videoclips en van tv-series als Desperate Housewives. Te koop bij Apples online muziekwinkel. En de video-iPod maakt de weg vrij om mobiel te kijken naar vodcasts.

Vodcasts, ook video blogs of vlogs genoemd, zijn de video-versie van de podcast: de zelfgemaakte radioshows die internetters kunnen downloaden en kunnen afluisteren op hun iPod. Net als bij podcasts kun je op vodcasts via RSS een abonnement nemen op je favoriete shows: de nieuwe komen dan automatisch binnen op je computer. Zou de video-iPod hetzelfde doen voor de vodcast als de iPod voor de podcasts?

Stef van der Ziel, directeur van Jet Stream en eigenaar van de website www.vodcast.nl, denkt het niet. ,,Het is leuk voor korte fragmenten, maar ik geloof er niet in dat mensen urenlang naar zo'n klein schermpje kijken.'' Belangrijker vindt hij dat Apple de vodcast heeft ,,geadopteerd''. Met het Apple computerprogramma iTunes kun je ook videoblogs binnenhalen en afspelen. En woensdag presenteerde Jobs niet alleen de video-iPod, maar ook de nieuwe versie van iMac. Deze computer werkt ook als `mediacentre', zodat je met een afstandsbediening vanaf de bank kunt `zappen' naar filmpjes, foto's of muziek op je computer. Van der Ziel: ,,In de toekomst moet deze technologie ook gewoon in de set-top box zitten die je nodig hebt om digitale televisie te kijken''. Dan kan je vanaf de bank kiezen: of kijken naar de reguliere televisiezenders, of naar filmpjes die je zelf van het internet hebt binnengehaald. Of ze nu door de omroep, door video bloggers of door familieleden zijn gemaakt.

Want het maken van een vodcast is supersimpel, legt videoblogger McIntyre uit. Zelf gebruikt hij een webcam, maar ook een gewone digitale fotocamera. ,,De distributie van eigen filmpjes was altijd het probleem, als gewoon iemand kom je niet bij Talpa binnen. Nu kun je jouw boodschap over de hele wereld overbrengen.'' En dat gebeurt ook: videobloggers uit bijvoorbeeld Irak kunnen zo laten zien hoe het leven daar is buiten het gezichtsveld van de traditionele media.

    • Elske Schouten