VN-hof: concessie aan Haradinaj

De Kosovaarse ex-premier Ramush Haradinaj heeft van de rechters van het Joegoslavië-tribunaal toestemming gekregen om ,,beperkte politieke activeiten'' te ontplooien. Haradinaj, die in afwachting van zijn proces is vrijgelaten, moet daarvoor wel steeds toestemming krijgen van het VN-bestuur in Kosovo (UNMIK). De beslissing van de rechters is gisteren gepubliceerd.

Haradinaj meldde zich eerder dit jaar vrijwillig bij het VN-hof nadat bekend was geworden dat hij was aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in de oorlog om Kosovo in 1999. Hij legde zijn functie neer na een premierschap van 96 dagen.

De rechters hadden eerder aan de voorlopige vrijlating voorwaarden verbonden, zoals het verbod op openlijke politieke activiteiten. Op verzoek van Haradinajs advocaten is dat verbod versoepeld. Daarbij wisten ze zich gesteund door UNMIK. UNMIK verwacht dat Haradinaj een rol kan spelen bij de onderhandelingen over Kosovo's staatkundige toekomst.

De rechters vinden het wenselijk om Haradinaj ,,enige mogelijkheid'' te geven om aan dat overleg deel te nemen. Haradinaj is oprichter en voorzitter de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK), de derde politieke partij van het land. Volgens de rechters is UNMIK in de ,,beste positie om te beoordelen'' welke activiteiten van Haradinaj bevorderlijk zijn voor ,,vrede en verzoening in Kosovo''. Het verbod aan de ex-premier om opnieuw regeringsfuncties te bekleden blijft van kracht. Hij mag de AAK leiden en zich als politicus in het openbaar vertonen.

De drie rechters waren niet unaniem. VN-rechter Carmel Agius is het ,,sterk oneens'' met zijn collega's. Agius vreest dat een ,,verkeerd beeld'' kan ontstaan en herinnert eraan dat Haradinaj ,,niet de enige politicus is die door dit tribunaal is aangeklaagd''. Een Servische minister zei gisteren al dat Belgrado nu ook kan eisen dat Servische verdachten aan politiek mogen doen.

Hoofdaanklager Carla Del Ponte heeft zich fel verzet tegen een versoepeling van de voorwaarden van de voorlopige vrijlating. Del Ponte is ,,volledig verbaasd'' over het besluit en zal, volgens haar woordvoerster, hoger beroep aantekenen.