Verzitten op de bank

De Nederlandse bankwereld is weer een paar afkortingen rijker: BUPC en BUGC. Maar met de vanochtend aangekondigde herstructuring van ABN Amro verdwijnen er gelukkig ook wat: C&CC, WCS en PC&AM.

Zonder al die Engelstalige namen te hoeven uitschrijven, komt het neer op het opheffen van drie zakelijke divisies. Daarvoor in de plaats komen zeven klantendivisies, vijf per landenregio en twee mondiale divisies, ten dienste van multinationals en multimiljonairs. De eerste reactie uit de financiële wereld was positief. Men gelooft dat de bank met de nieuwe organisatie zijn bestaande klanten beter kan bedienen.

Al even belangrijk binnen de nieuwe structuur is dat de raad van bestuur wordt aangepast. Da's even wennen, want de laatste benoeming tot het hoogste bestuursorgaan dateert al weer van vijf jaar geleden. Toen werden de Brit Hugh Scott-Barrett en de Spanjaard Sergio Lires Real aangesteld. Lires Real, een naam die voorbestemd is voor een internationale bancaire carrière, stapte al na twee jaar over naar de Amerikaanse zakenbank Bear Sterns.

Nu nomineert de bank, geheel tegen de trend in, drie jonge Nederlanders voor de raad van bestuur: Piero Overmars (41), Huibert Boumeester (45) en Ron Teerlink (44). De namen van de eerste twee circuleren intern al lang als potentiële kandidaten; zij hebben geruime tijd hun sporen verdiend als directeur-generaal. Teerlink kreeg deze op een na hoogste rang binnen de bank pas vorig jaar.

Op dat geruchtenlijstje stond ook Alexandra Cook-Schaapveld, maar die wordt het dus niet. Een gemiste kans om eindelijk eens een vrouw in de top van een bank te krijgen. Voor Cook, ook directeur-generaal, zal het geen verrassing zijn. Hoewel zij vorige week in een interview vertelde nooit gemerkt te hebben dat zij ,,als vrouw anders werd bejegend'', had topman Groenink tijdens een congres in april al heel stellig geroepen dat de eerste dame pas in 2010 zou komen.

De raad van bestuur wordt uitgebreid; er komen er drie bij, en er gaat er eentje weg. Financieel topman Tom de Swaan, in 1999 overgekomen van De Nederlandsche Bank, gaat met prepensioen. Hij is pas zestig jaar. De Swaan staat bekend als een degelijke bestuurder met een groot netwerk. Van de huidige raadsleden gooide hij hoge ogen om ooit Groenink op te volgen. Maar nu de strijd om Antonveneta in Italië is gewonnen heeft Groenink, volgens insiders, geen plannen om terug te treden.

En wat zegt de jury? Op al het bestuurlijke nieuws reageerde de beurs neutraal. Het aandeel ABN Amro steeg een half procentje. Geen applaus, maar zeker ook geen boegeroep.

    • Philip de Witt Wijnen