Verzekeraar mag huisarts bonus geven

Zorgverzekeraar Menzis mag huisartsen die patiënten goedkope medicijnen verstrekken bonussen blijven geven. Dat heeft de Arnhemse rechtbank vandaag bepaald.

Menzis, een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland, geeft huisartsen die patiënten laten overstappen van dure merkmedicijnen tegen maagzuur en cholesterol op goedkopere merkloze geneesmiddelen een bonus. Tegen dat beleid had het farmaceutische bedrijf AstraZeneca, producent van merkmiddelen als het anticholesterolmiddel Crestor en maagzuurremmer Nexium, protest aangetekend middels een kort geding. Drie andere farmaceuten (MSD, Pfizer en Altana) hadden zich in het kort geding bij hun concurrent aangesloten.

Zorgverzekeraars hebben er financieel belang bij dat patiënten zo veel mogelijk merkloze, en dus goedkope, medicijnen slikken. Als patiënten overstappen op deze `zogenoemde' generieke middelen kost dat de farmaceutische bedrijven die de dure merkmiddelen maken geld.

Voor de rechter betoogden de farmaceutische bedrijven vorige week dat de bonussen van verzekeraar Menzis huisartsen in hun voorschrijfgedrag beïnvloeden en daarom verboden zou moeten zijn. Menzis ontkent dat de beïnvloeding tegen de regels is, die is immers niet bedoeld om de verkoop van een bepaald medicijn te bevorderen.

Volgens de rechtbank zijn de regels die geneesmiddelengebruik reguleren niet bedoeld als bescherming van de commerciële belangen van de farmaceuten. Ook ontneemt zorgverzekeraar Menzis artsen niet de vrijheid om zelf voor te schrijven wat ze willen.