Veerboten richting Corsica varen weer

Na 24 dagen is gisteren een einde gekomen aan de staking bij de Zuid-Franse veermaatschappij SNCM. Vanaf vandaag draait de grootste haven van Frankrijk, Marseille, weer zonder blokkades en hervatten de boten van de SNCM de vaart tussen het vasteland, Corsica en de Noord-Afrikaanse kust.

De staking trok de afgelopen weken veel aandacht, onder meer omdat leden van een Corsicaanse vakbond een veerboot van de SNCM kaapten, die door het leger ontzet werd. Voor de communistische vakbond CGT was het verzet tegen de privatisering van SNCM ook een voorproef van de acties tegen andere privatiseringen, met name van het nationale energieconcern EdF.

De CGT heeft in dat opzicht een nederlaag geleden. De zwaar verlieslijdende SNCM wordt in de komende weken geprivatiseerd. De overheid houdt een minderheidsaandeel van 25 procent, de werknemers krijgen samen 9 procent. De stakers stemden gisteren tegen verdere acties om alsnog een meerderheidsbelang van de staat af te dwingen.

De stakers gaven hun verzet uiteindelijk op onder dreiging van het naderende failliet van de SNCM. De directie had gezegd het komende weekeinde alle betalingen te staken als het werk niet zou zijn hervat. De privatisering zal gepaard gaan met het ontslag van 400 van de 2.400 werknemers. De staat betaalt de schulden van 113 miljoen euro. Investeringsmaatschappij Butler Capital Partners neemt een aandeel van 38 procent, vervoerder Connex 28 procent.

Het was vanmorgen nog onduidelijk of de regering volgende week een besluit neemt over de gedeeltelijk privatisering van EdF. Vorige week liet premier Villepin doorschemeren dat dit onzeker was.